Meteor oziroma njegove sledi je z mobilnim telefonom fotografiral tudi naš bralec. Foto: Anže Česen
Meteor oziroma njegove sledi je z mobilnim telefonom fotografiral tudi naš bralec. Foto: Anže Česen

Kot poroča spletna stran vesolje.net, gre za zelo redek pojav, ki ga je mogoče po svetu videti le nekajkrat na leto, pri nas pa gre najverjetneje celo za dogodek desetletja.

Najverjetneje je meteor, ki je zagorel ob vstopu v ozračje, kamnitega izvora, po ocenah pa naj bi bil velik približno toliko kot hladilnik, morda pa je še celo večji - tako velik kot avtomobil.

Meteorita za zdaj niso našli
Ljubiteljski astronom Javor Kac, avtor članka, je za MMC povedal, da meteoritov oziroma ostankov meteorja, ki so (oziroma naj bi) padli na Zemljo, še niso našli, saj morajo najprej zbrati dovolj fotografij, posnetkov in podatkov, da lahko izračunajo, kam bi lahko padel. Prej meteorita ne morejo začeti iskati.

Povedal je še, da za zdaj o telesu ne vedo ničesar: "Glede na svetlost lahko ocenjujemo začetno maso telesa (pred vstopom v ozračje) na vsaj 100 kg. Večina materiala v ozračju izpari in le približno stotina začetne mase lahko preživi pot do tal, kamor pade kot meteorit."

Kac prosi za pomoč pri odkrivanju mesta, kamor bi meteorit lahko padel: "Posebno pomembne bi bile kakršne koli fotografije ali videoposnetki bolida ali sledi, ki jo je za nekaj minut pustil za sabo."