Panda se hrani samo z bambusovimi listi in mladimi vršički. Foto: EPA
Panda se hrani samo z bambusovimi listi in mladimi vršički. Foto: EPA

An Janši, podjetnik iz jugozahodne Kitajske, goji zeleni čaj, kot gnojilo pa uporablja izključno iztrebke orjaških pand, ki živijo v sosednjih rezervatih. Za skodelico tako pridelanega čaja računa kar 200 dolarjev.

Prvi paketi bodo vsebovali 50 gramov čaja (večina ljudi za eno skodelico čaja porabi tri grame), stali pa bodo po 3.500 dolarjev, kar pomeni, da bo zeleni čaj, gnojen z iztrebki pand, postal najdražji čaj na svetu.

Janši je razložil, da bo začetne dobičke vložil v sklad za varovanje okolja, s časom pa se bo cena čaja nižala. Dodal je, da s svojim projektom želi ljudem posredovati sporočilo, da se lahko odpadki pretvorijo v nekaj uporabnega, in opomniti na to, kako dobra so naravna gnojila.

41-letni nekdanji učitelj in novinar meni, da so iztrebki pand zelo dobro gnojilo, saj črno-beli medvedi jedo le divji bambus, iz hrane pa absorbirajo le 30 odstotkov hranljivih snovi. Uporabno je tudi, ker veliko iztrebljajo: "So kot stroji, ki proizvajajo organsko gnojilo. Ves čas jejo in ves čas proizvajajo fekalije."

Ogrožene zaradi uničevanje življenjskega okolja
Orjaški panda ali bambusni medved danes živi samo v nekaj gorskih gozdovih osrednje Kitajske in je najbolj dragocen sesalec na svetu. Znanstveniki menijo, da jih v teh gozdovih živi največ 1.000 do 1.600. Kljub temu jim v sedanjosti ne grozi neposredna nevarnost, da bi izumrli, saj so bile za njihovo rešitev organizirane mnoge dejavnosti.

Glavni razlog za ogroženost orjaških pand je uničevanje njihovega prvotnega življenjskega okolja. Na jugu in vzhodu Kitajske gozdove krčijo zaradi naseljevanja in pridobivanja obdelovalnih površin, pri čemer potiskajo pande v najbolj oddaljena področja. V teh predelih so zato ustanovili nekaj naravnih rezervatov. Ogrožene so tudi zaradi izsekavanja bambusovih gozdov.