Sporočilo v pivski steklenici je Platz v morje vrgel leta 1913. Foto: EPA
Sporočilo v pivski steklenici je Platz v morje vrgel leta 1913. Foto: EPA
Steklenico so "ujeli" ribiči. Foto: EPA

Po mnenju strokovnjakov gre za najstarejše sporočilo v steklenici, ki so ga kadar koli našli. "To je vsekakor prvič, da smo našli tako staro sporočilo v steklenici, ki je skoraj nedotaknjena," je dejal Holger von Neuhoff iz hamburškega muzeja. Dodal je, da so sporočilo prejšnji mesec našli ribiči na Baltskem morju.

Raziskovalci so identificirali pošiljatelja sporočila - v pivski steklenici so našli razglednico z datumom 17. maj 1913, na kateri je takrat 20-letni Richard Platz najditelja prosil, naj jo pošlje na njegov naslov v Berlinu. Uspelo jim je izslediti tudi Platzevo danes 62-letno vnukinjo Angelo Erdmann, ki živi v Berlinu.

"Zelo ganljivo je bilo, solze so mi spolzele po licih," je dejala Erdmannova po tem, ko je prejšnji teden prijela sporočilo svojega dedka. Nemka svojega dedka ni poznala, saj je umrl leta 1946, star 54 let, odkritje sporočila pa jo je spodbudilo k temu, da izve kaj več o očetu svoje matere.

Sporočilo bo na ogled do 1. maja, nato pa bodo raziskovalci skušali razbrati celotno sporočilo. Z leti je namreč sporočilo dodobra zbledelo.

V Guinnessovi knjigi rekordov je (za zdaj) kot najstarejše sporočilo iz steklenice navedeno sporočilo, ki je skoraj 98 let plavalo po morju.