Na svoj račun so prišli tudi Zagrebčani in turisti, ki so lahko ves dan brezplačno pili kapučino na osrednjem zagrebškem trgu. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Na svoj račun so prišli tudi Zagrebčani in turisti, ki so lahko ves dan brezplačno pili kapučino na osrednjem zagrebškem trgu. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Naši sosedje so postavili nov Guinnessov rekord, in sicer v pripravi kapučina, saj so v velikanski skodelici pripravili 2.012 litrov kapučina. Niti dežne kaplje niso ustavile 1.200 natakarjev in natakaric, da bi ob 13. uri začeli lov na Guinnessov rekord - njihova naloga je bila jasna, čim hitreje so morali skuhati kapučino in ga zliti v skodelico, na kateri so morali doseči številko 2012.

"V povprečju so pripravili 400 litrov na uro," je dejala sodnica Guinnessove knjige rekordov Seyda Subasi Gemici, ki je dodala, da gre za nov rekord, saj tovrstnega dosežka pred današnjim dogodkom sploh še ni bilo.

Fotografije največjega kapučina na svetu si lahko pogledate tukaj.

Prireditev je potekala ob 150-letnici dunajskega proizvajalca kave Julius Meinl. "Želeli smo nekako označiti obletnico, ideja pa je prišla od moje hčerke, ki obožuje Guinnessovo knjigo rekordov. Izbrali smo ravno Zagreb, ker se tu združujejo kulture priprave in pitja kave iz osrednje Evrope, Sredozemlja in Balkana," je dejal Luigi Simonetta, generalni direktor avstrijskega podjetja za to področje. Na proslavi ob postavitvi novega svetovnega rekorda pa so bili navzoči tudi člani družine Meinl.

Prireditev je imela tudi humanitarni značaj, saj so organizatorji podarili 20.000 kun (2.670 evrov) zagrebškemu centru za rehabilitacijo otrok s težkimi poškodbami Mali dom.