Od načina uporabe Facebooka je odvisno, kako se bodo uporabniki nanj odzvali, pravijo raziskovalci. Foto: Reuters
Od načina uporabe Facebooka je odvisno, kako se bodo uporabniki nanj odzvali, pravijo raziskovalci. Foto: Reuters

"Facebook je lahko zabavna in zdrava dejavnost, če ga uporabniki izkoristijo zato, da ostanejo v stikih s svojci in starimi prijatelji ter delijo zanimive in pomembne dogodke iz svojega življenja," je ob objavi študije povedala profesorica strateškega komuniciranja z univerze v Misuriju Margaret Duffy.

"A če se Facebook uporablja zato, da se ugotovi, kako dobro gre nekemu znancu na finančnem področju ali kako vesel je v svoji zvezi stari prijatelj - gre za stvari, ki lahko sprožijo zavist, lahko to omrežje vodi v depresivna občutja," je dodala Duffyjeva.

Duffyjeva je skupaj s profesorjem z univerze Nanjang v Singapurju Edsonom Tandocom v študiji spremljala obnašanje mladih uporabnikov Facebooka. Ugotovila sta, da tisti, ki Facebook uporabljajo za "nadzor", kar pomeni, da spremljajo, kako gre v primerjavi z njimi njihovim prijateljem, občutijo simptome depresije, tisti, ki ga uporabljajo zgolj zato, da ostanejo v stikih, pa ne trpijo teh negativnih učinkov.

Kot je izpostavila Duffyjeva, je lahko Facebook zelo pozitiven pripomoček, a če se ga uporablja za primerjavo lastnih uspehov z drugimi, ima lahko negativen učinek. "Pomembno je, da se uporabniki Facebooka zavedajo tveganja in se ob njegovi uporabi izognejo tovrstnemu obnašanju," je dodala.

Študija je objavljena v publikaciji Computers in Human Behavior.