Harris Wofford je leta 2013 prejel predsedniško medaljo svobode, ki velja za najvišje civilno priznanje v ZDA. Foto: Reuters
Harris Wofford je leta 2013 prejel predsedniško medaljo svobode, ki velja za najvišje civilno priznanje v ZDA. Foto: Reuters

Nekdanji senator Pensilvanije, ki je v svoji politični karieri med drugim asistiral predsedniku Johnu F. Kennedyju kot tudi Martinu Luthru Kingu Jr., je v čustveni kolumni za New York Times razkril, da bo 30. aprila ponovno izrekel da. Poročil se bo s svojim 50 let mlajšim izbrancem Matthewom Charltonom.

To bo drugi zakon za Wofforda. Kot je pojasnil, si po ženini smrti ni niti najmanj mislil, da bo še kdaj začutil takšno vrsto ljubezni: "Pri 70 si nisem mogel predstavljati, da se bom spet zaljubil in ponovno poročil." Za Harrisa in Matthewa je bilo usodno srečanje na plaži v Floridi. Sprva sta potovala po Evropi kot prijatelja, po petih letih prijateljstva pa sta začela zvezo: "Takoj sva začutila iskrico, sčasoma pa sva dojela, da je najina vez prerasla v ljubezen."

Tri leta je potreboval, da svojim trem otrokom pove, da sta z Matthewom par. Sprva so bili Harrisovi potomci šokirani, a so očetovega srčnega izbranca sčasoma sprejeli kot člana družine. "Za nekatere je najina zveza popolnoma naravna, za druge je čisto presenečenje, ampak večina hitro dojame moč najinih čustev in privrženost drug drugemu. Zdaj sva skupaj 15 let," je pojasnil Harris, kako se okolica odziva na njuno zvezo. Dodal je, da ljudi, ki jih ima rad, ne kategorizira glede na spol.

"Pol stoletja sem preživel s krasno žensko, zdaj pa sem srečen, da sem ponovno našel srečo. Srečen sem, da živim v času, ko zakon ne temelji na seksualnosti posameznikov, odločitvah in sanjah, ampak na ljubezni."