Piratska stranka ima v Nemčiji vse več privržencev, a plesati danes ne bodo smeli. Foto: EPA
Piratska stranka ima v Nemčiji vse več privržencev, a plesati danes ne bodo smeli. Foto: EPA

Sodišče v Karlsruheju je namreč pobudo zavrnilo in odločilo, da ni pristojno za to vprašanje, aktiviste piratske stranke pa napotilo na upravno sodišče v zvezni deželi Hessen. Veliki petek je v Nemčiji dela prost dan, v večini zveznih dežel pa so na ta dan prepovedane javne zabave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Piratska stranka, ki ima svoje korenine na Švedskem v letu 2006, se v Nemčiji ponaša že z več kot 10.000 člani. Poleg zavezmanja za svobodno nalaganje filmov in glasbe s spleta, se med drugim zavzemajo za dekriminalizacijo vožnje brez vozovnice na javnih prevoznih sredstvih in za legalizacijo marihuane - po zadnjih javnomnenjskih raziskavah pa je podpora stranki, ki je priljubljena zlasti med mladimi, na državni ravni narasla že na 12 odstotkov.

Aktivisti piratske stranke so tako na ustavno sodišče vložili prošnjo za dovoljenje za protest s plesom na veliki petek, kot argument pa so navedli, da je to njihova pravica v skladu s pravico do svobode govora. Pirati so načrtovali prireditev z naslovom Ples proti prepovedi plesa, na katerem bi se borili za pravice neverujočih prebivalcev.