Danes je v Franciji priljubljeno izdelovanje modelčkov giljotine. Foto: EPA
Danes je v Franciji priljubljeno izdelovanje modelčkov giljotine. Foto: EPA
Ludvik XVI.
Ludvika XVI. so usmrtili januarja 1793.

Rabelj Charles Henri Sanson je med letoma 1778 in 1793 opazoval in nato opisal več kot 2.900 usmrtitev.

Dokument, ki priča, da francoski kralj pred smrtjo, januarja 1793, ni doživel živčnega zloma, bodo sedmega junija ponudili na dražbi hiše Christie's v Londonu. Cena dnevnika je 120.000 funtov oziroma nekaj več kot 41 milijonov tolarjev.

V poročilu je Sanson podrobno opisal obnašanje Ludvik XVI. nekaj minut pred usmrtitvijo pod giljotino. Navaja, da je kralj dostojanstveno zavrnil, da bi mu slekli plašč, ampak ga je slekel sam. Prav tako ni želel, da bi mu zvezali roke, vendar na koncu ni imel izbire. Rablji so ga prepričali, da mora sodelovati.

"Da bi se poklonil resnici, se je vsemu uprl z mirnostjo in vztrajnostjo, ki nas je vse presenetila," je zapisal Sanson in nadaljeval: "Še vedno sem prepričan, da je to vztrajnost črpal iz načel vere, v katero ni nihče bolj verjel kot on."

Sanson je zapisal še, da se je kralj nekaj trenutkov pred usmrtitvijo obrnil proti drhali in dejal: "Ljudje, umrl bom nedolžen!" Nato se je obrnil proti svojim krvnikom in rekel: "Gospodje, nisem kriv dejanj, katerih me obtožujete. Upam, da bo moja kri osrečila Francoze."

Sansonovi zapisi so sicer popolnoma nasprotni nekim drugim zapisom, v katerih je bil Ludvik XVI. opisan kot bebček, ki je pred usmrtitvijo jokaje ponavljal: "Izgubljen sem, izgubljen sem!"