Zanimivosti
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.0 od 2 glasov Ocenite to novico!
Birhan Wold in Bob Geldof
Ob nadaljevanju zgodbe Live Aid na dobrodelnem dogodku Live 8 se je Birhan Woldu pridružila na odru Bobu Geldofu. Prizor, ki je bolj škodil, kot koristil. Foto: EPA
Madonna in Birhan Wold
Ljudje so jo doživljali drugače, ker se je fotografirala ob boku slavnih oseb. Foto: EPA
Maddona in Birhan Woldu
Woldujeva v objemu Madonne, s katero pozneje nista bili nikoli več v stikih. Foto: EPA

Dodaj v

Obraz Live Aida 30 let pozneje še vedno plačuje ceno "slave"

Mineva 30 let od Live Aida
13. julij 2015 ob 14:31,
zadnji poseg: 13. julij 2015 ob 15:01
London - MMC RTV SLO

Posnetki Birhan Woldu, sestradane etiopske deklice, so pred natanko 30 leti obkrožili svet v neposrednem prenosu dobrodelnega koncerta Live Aid. A prepoznavnost ji ni prinesla ničesar dobrega.

Takrat tri leta stara deklica je postala zaščitni obraz Live Aida. Danes 34-letna Woldujeva priznava, da ji "kampanja" ni koristila. Prepoznavnost, ki je prišla z njo, jo je prisilila, da živi pod krinko. Kot je povedala za britanski Guardian, jo je nezaželena slava stala tudi službe.

Težo svetovne prepoznavnosti je sicer občutila šele po letu 2005, ko so jo našli organizatorji dobrodelnega dogodka Live 8. Takrat se je 21 let za tem, ko jo je kanadska snemalna ekipa ujela v svoj objektiv, na odru pridružila pobudniku Live Aida Bobu Geldofu.

Geldof jo je takrat predstavil kot marljivo 24-letno študentko, in čeprav jo je svet videl le dobrih 10 minut, je njena podoba znova obkrožila svet. "Zaradi Live Aida pred 20 leti ... Prejšnji teden je opravila izpit pri predmetu agrikultura v šoli na severu Etiopije. Danes je tu. Ne verjeti tistim, ki pravijo, da pomoč ne deluje. Poglejte to lepo dekle," so zapisali takrat, ko so znova pokazali njeno fotografijo, ko je bila fotografirana tik pred smrtjo zaradi izstradanosti na območju Tigray leta 1984.

Breme slave
Toda Woldujevo je slava ovirala. Čeprav je s pomočjo denarja novinarja Briana Stewarta, ki je bil del kanadske snemalne ekipe, ki je takrat posnela deklico, dokončala šolanje, ni družba nikoli gledala nanjo kot na "običajno" dekle. "Ljudje so poznali mojo zgodbo in me videvali s slavnimi ljudmi," je opisala največjo težavo Woldujeva.

Ob tem je priznala, da je Live Aid pomagal spremeniti življenja številnih njenih sester in bratov. "Zame ni naredil nič. Sem označena kot simbol dogodka zaradi svoje podobe v 80. letih prejšnjega stoletja. Moja zgodba je dokumentirana in veliko ljudi jo pozna. Toda živim pod krinko v mizernih okoliščinah. Nimam službe in ne morem podpirati svoje družine," je priznala Etiopijka.

Po diplomi na zasebni univerzi v Mekelleju so jo zaposlili kot medicinsko sestro v tamkajšnjem mestu, a deset mesecev pozneje se je njena delovna doba končala. Poročila se je pri 28 letih, toda kmalu zatem se je ločila, tako da danes živi v enosobnem stanovanju z dvema hčerkama.

Še vedno optimistka
Životari s pomočjo pomoči dobrodelne organizacije African Children's Educational Trust. Woldujeva naj bi dobila polovico denarja vnaprej zaradi knjige o njenem življenju Feed the World: Birhan Woldu and Live Aid. Nekaj denarja pa je dobila od intervjujev.

A Woldujeva še vedno ostaja optimistka. Predvsem je ponosna na Etiopijce, ki so s pomočjo Live Aida lahko zaživeli na novo. Prav tako pa je ob tej priložnosti čestitala Live Aidu za 30. obletnico.

K. K.
Prijavi napako
Komentarji
ffffff
# 13.07.2015 ob 14:43
Brez Live Aida ne bi niti intervjuja mogla dati. Je ne bi bilo več. Tko da....
superstar
# 13.07.2015 ob 15:10
Ja, ta Geldof je res izjemen človek.
STRIKE
# 13.07.2015 ob 15:04
Ko postaneš znan si samo najameš dobrega agenta in to najboljše izkoristiš.
bobbek
# 13.07.2015 ob 19:39
Jaz sem takrat gledal ta koncer,t po rtvslo2 je bil,ampak prvic slisim za kaj takega
bilzerian
# 13.07.2015 ob 18:40
jaz zanjo prvič slišim, pa verjetno 90% svetovne populacije.
tako, da je ta članek samo PR zanjo, ker bi rada kaj zaslužila....
AndrejP
# 13.07.2015 ob 14:50
ffffff, pomoč je kapitalistična zarota, ne štekaš? Tako kot imajo Grki sedaj probleme, ker so jih zlobni zahodni imperialisti prisilili v to, da se konstantno prekomerno zadolžujejo ;)
Kazalo