V skladu s tradicijo so v enem izmed templjev v Tajvanu žrtvovali najtežjega pujsa, kar so jih našli. Ta je tehtal več kot tono. Foto: EPA
V skladu s tradicijo so v enem izmed templjev v Tajvanu žrtvovali najtežjega pujsa, kar so jih našli. Ta je tehtal več kot tono. Foto: EPA
Obred Holy Pig
Zagovorniki pravic živali takšnim obredom ostro nasprotujejo. Foto: EPA

Ti namreč obsojajo krut obred, prireditelje tekmovanja Sveti prašič, na katerem izbirajo najtežjega prašiča, "zmagovalca" pa v skladu s tradicijo žrtvujejo, pa so pozvali, naj nemudoma prenehajo mučiti živali.

"To je treba absolutno ustaviti," je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal direktor tajvanske organizacije za zaščito okolja in živali Čen Ju Min.

Po drugi strani pa se prireditelji tega tekmovanja, ki poteka enkrat letno, branijo, da množičen obisk kaže, da javnost to rada gleda. "Veliko število obiskovalcev kaže, da ljudi ni mogoče ločiti od njihove tradicije," je dejal eden izmed predstavnikov templja Li Kaj Džui.

Na obredu v templju v mestu Šinbej se je zbralo okoli 100.000 ljudi. V skladu s tradicijo so najprej organizirali tekmovanje za najtežjega pujsa, na katerem so stehtali devet nadpovprečno težkih živali. Ko so izbrali "zmagovalca", so ga obredno zaklali. Verjamejo namreč, da večji, kot je pujs, več bo sreče za njegovega lastnika.

Tradicija naj bi izvirala izpred 200 let, ko so vaščani žrtvovali pujse in meso razdelili sosedom. Danes se je to sprevrglo v prisilno krmljenje in vzrejo ogromnih živali, ki ne morejo niti stati več.