S povečanim številom naročil se poleg Faber-Castella soočata tudi podjetji Staedtler in Stabilo. Foto: BoBo
S povečanim številom naročil se poleg Faber-Castella soočata tudi podjetji Staedtler in Stabilo. Foto: BoBo

Čeprav bi pričakovali, da so razlog za povečano prodajo barvic najmlajši, so v resnici zaloge barvic po svetu ogrozili odrasli. Obsedle so jih namreč pobarvanke, ki so se izkazale kot odličen pripomoček pri sproščanju.

"Proizvodnja barvic je letos v primerjavi s preteklim letom močno narastla," je za Independent povedala Sandra Suppa iz nemškega podjetja Faber-Castell. "Trenutno delo v naši tovarni v Steinu poteka v več izmenah kot navadno, saj komaj dohajamo naročila. Trend povpraševanja po barvicah je svetoven - čuti se ga od Južne Amerike do Afrike," je dodala.

Suppa je navedla, da je vzrok povečanemu povpraševanju vznik priljubljenosti pobarvank za odrasle, ki si želijo kakovostnejše barvice in večjo paleto barv: "Ljudje niso več zadovoljni samo s 36 različnimi barvami, kupujejo predvsem pakete z 72 ali 120 barvicami. Prav tako pa se najbolje prodajajo kakovostnejše barvice."

Prodaja pobarvank se je povečala tudi za 300 odstotkov
Telegraph je poročal, da so se pobarvanke lani znašle na seznamih najbolje prodajanih proizvodov mnogih knjigarn v Veliki Britaniji, postale so celo tako priljubljene, da se je njihova prodaja v nekaterih knjigarnah povečala kar za 300 odstotkov.

Melissa Cox iz podjetja Watestone, ki upravlja kar 275 knjigarn na Otoku, je povedala, da jih je bolj kot prodaja pobarvank presenetilo to, da jih odrasli kupujejo zase.

"Ljudje radi barvajo, ker so naveličani sodobne tehnologije. Nekaj posebnega je v tem, da v roke vzameš svinčnik ali barvico," je naraščajoče zanimanje za pobarvanke pojasnila Johanna Basford, ena najbolje prodajanih avtoric pobarvank za odrasle.

Pri Farber-Castellu povečano prodajo pobarvank pripisujejo tudi sprostitvi, ki jo ponujajo pobarvanke. "Omogočijo ti, da se odpočiješ od hitrega tempa, prav tako pa svojim očem dovoliš, da so vsaj za nekaj časa osredotočene še na kaj drugega kot na računalniški ekran. Hkrati barvanje ne zahteva posebne nadarjenosti, a vseeno ponuja občutek zadovoljstva, ko je pobarvanka dokončana," je dodala Suppa.