Ločitev v Angliji je ugodnejša za manj premožnega partnerja. Foto: BoBo
Ločitev v Angliji je ugodnejša za manj premožnega partnerja. Foto: BoBo
London postaja svetovna prestolnica ločitev. Foto: BoBo

"Anglija je postala zelo priljubljena pri ženah, predvsem zato, ker so pridobljene koristi od ločitve tam veliko večje kot kjer koli drugje na svetu," je pojasnila Sandra Davis iz znane londonske odvetniške pisarne Mishcon de Reya. Obenem pa je Anglija manj prijazna do tistega partnerja, ki ustvari večino premoženja v zakonu, je dodala.

Od leta 2000 namreč angleška sodišča ločitveni postopek začnejo s predpostavko, da se morajo sredstva v zakonu deliti na pol. V številnih drugih državah to ne velja, zato je izkupiček za manj premožnega partnerja v primeru ločitev v Angliji lahko veliko večji, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Pomemben dejavnik je tudi dejstvo, da predporočne pogodbe, ki naj bi zaščitile premožnejšega zakonca, v Angliji niso pravno obvezujoče. Angleški sodniki poleg tega pri oceni premoženja vsakega izmed zakoncev upoštevajo širok obseg premoženja, kar je ponovno velik plus za revnejšega zakonca.

Ločitev lepotne kraljice in milijarderja
Da se lahko ločijo v Angliji, pa morajo imeti zakonci tam vsaj prebivališče. Med trenutno odmevnimi primeri je ločitev malezijskega poslovneža Khuja Kaja Penga, ki naj bi bil vreden vsaj pol milijarde evrov, in nekdanje mis Malezije (iz leta 1969) Pauline Čai. Sodnik je v petek odločil, da bo ločitveni postopek potekal v Londonu, kot je želela 67-letna Čaijeva. V Londonu bo namreč dobila več denarcev, kot bi jih dobila v Maleziji.

Njena ekipa odvetnikov je prepričala sodišče, da je Čaijeva dovolj dolgo živela v Angliji - kot dokaz so priložili obsežno kolekcijo 1.000 parov čevljev, ki jo je hranila na njihovem luksuznem domu v Hertfordshiru - da ustreza zakonskim pogojem za ločitev na njenih tleh. Peng pa je na drugi strani dejal, da so vezi njegove kmalu nekdanje žene z Anglijo zelo šibke in da je želela Otok zapustiti čim prej.

Čaijeva pravi, da je denar ne zanima, da se od moža po 42 letih ločuje (skupaj imata pet otrok), ker je postal nasilen in posesiven, povedala je tudi, da je rasist. Khu je vse navedbe zanikal.

Nekdanja misica je za britanske medije povedala, da so ljudje v Angliji lahko zadovoljni zaradi učinkovitega pravnega sistema: "Veseli me, da je sodnik prepoznal mojo povezavo s to veliko državo. Zelo sem srečna, da smo jaz, moji otroci in moji čevlji našli dom tukaj."