Katere oblike kaznovanja otrok so primerne in katere ne? (fotografija je simbolična) Foto: Reuters
Katere oblike kaznovanja otrok so primerne in katere ne? (fotografija je simbolična) Foto: Reuters
Deklici so za nekaj dni prepovedali vstop na šolski avtobus. Foto: Arhiv Manje Žugman Širnik

Številni vzgojni priročniki staršem svetujejo, naj svoje otroke kaznujejo s prepovedjo gledanja televizije in odvzemom telefona. Tudi Matt Cox iz ameriške zvezne države Ohio je v preteklosti (neuspešno) posegal po podobnih oblikah kazni, zdaj pa je stopil korak naprej.

Ko je hčerka Kirsten domov že drugič prinesla obvestilo, da se naslednjih nekaj dni ne sme voziti s šolskim avtobusom – to se je zgodilo, ker je drugim učencem onemogočala izstop iz avtobusa, naslavljala pa jih je tudi z žaljivimi vzdevki –, se je njen oče odločil, da bo tri dni po suspenzu domov pešačila, in sicer kar dobrih 8 kilometrov.

"Razočaran sem nad njenim vedenjem in želim si, da se je tokrat kazen 'prime'," je povedal za revijo People in pojasnil, da jo je v preteklosti sicer poskušal kaznovati s prepovedjo gledanja televizije, pa ni zaleglo.

Na družbenem omrežju Facebook je pozneje objavil tudi videoposnetek, na katerem deklica postopa po robu ceste, on pa ji dopoveduje, da je norčevanje iz sošolcev nesprejemljivo. "Zafrkavanje in nasilje nad drugimi je nesprejemljivo, še posebej v mojem gospodinjstvu," pravi oče v videu.

V nekaj dneh je posnetek dosegel več kot 15 milijonov ogledov, pa tudi številne pozitivne in negativne odzive. Medtem ko prvi očetovo kazen odkrito podpirajo, so drugi prepričani, da je taka oblika kaznovanja "preveč kruta".

"Ne mislim, da sem prestopil mejo," je za revijo People po objavi videa pojasnil 39-letni Cox. "Z objavo videoposnetka sem želel pokazati, da ne smemo spregledati otrokovega neprimernega vedenja, to pa zato, ker ga imamo radi in si želimo, da se razvije v dostojno osebo."

Deklica je morala domov pešačiti tri dni, oče pa jo je ves čas spremljal v vozilu. "Ves čas je bila varna," še poudarja oče.