Papež na teden prejme približno 6.000 pisem. Foto: Reuters
Papež na teden prejme približno 6.000 pisem. Foto: Reuters

Monsignor Giulliano Gallorini, ki je odgovoren za pošto, pogosto naslovljeno samo s "papež", pravi, da delovna soba postaja premajhna, saj prejemajo vse več poštnih pošiljk. Največ pošiljateljev prosi za blagoslov in molitve, pravi Gallorini.

Pri delu Galloriniju pomagajo tri ženske, med njimi ena nuna, kar pa je glede na količino prejete pošte premalo, tako da morajo velikokrat opravljati nadure.

Poštni urad je preplavljen s kartonskimi škatlami, ki vključujejo pakete in pisma, Gallorini pa pravi, da je to znak težkih časov, v katerih živimo: "Večina pisem zadeva nekakšne težke stvari. Nekateri prosijo za molitev ob bolezni, spet drugi opisujejo svoje težko ekonomsko stanje."

Najnujnejša in zasebna pisma posredujejo papeževima dvema najtesnejšima sodelavcema, duhovnikoma sekretarjema, ki jih nato izročita papežu: "Gre za občutljivejše zadeve, ki imajo opravka z vprašanjem vesti."

Pisma o ekonomskih zadevah pa pošljejo tamkajšnjim katoliškim dobrodelnim organizacijam, kjer odločijo, kako pomagati ljudem.

Papež, ki je bil lani razglašen za najvplivnejšo osebnost na družbenem omrežju Twitter, tam mu sledi že več kot deset milijonov ljudi, sicer ne odgovarja svojim sledilcem na Twitterju, nima pa niti odprte elektronske pošte. Gallorini je namreč razkril, da ima poglavar Rimskokatoliške cerkve veliko raje klasična pisma.