Tekme se bo udeležil tudi italijanski vratar Gianlugi Buffon. Foto: Reuters
Tekme se bo udeležil tudi italijanski vratar Gianlugi Buffon. Foto: Reuters

Tekme, ki bo 1. septembra na rimskem olimpijskem stadionu, naj bi se udeležili nogometni zvezdniki, kot so Roberto Baggio, Zinedine Zidane, Lionel Messi, Francesco Totti, Gianluigi Buffon, s klopi pa naj bi jih spremljal Jose Mourinho, piše vatikanski dnevni časopis L'Osservatore Romano.

Zanetti, podpredsednik milanskega Interja, bo prav tako spet obul kopačke, nogometaši pa bodo na tekmi odeti v "barve miru" - ekipa bo nosila mavrične drese zastave miru.

Tekmo naj bi si izrecno zaželel papež, ki je znan kot veliki ljubitelj nogometa, na njej pa v imenu miru želi združiti nogometaše vseh ver.

"Koliko vrednot lahko predstavimo na tako enostaven način, po zaslugi igre z žogo," je dejal nekdanji argentinski reprezentant, ki je dodal: "1. septembra želimo na tekmi v Rimu združiti nogometaše vseh ver, simbolično želimo pokazati, da je mogoče zgraditi svet miru, ki temelji na dialogu, medsebojnem spoštovanju, tudi do tistih, ki drugače mislijo kot jaz, a kljub temu niso moji sovražniki. Cilj je z nogometom spodbuditi zdrave vrednote."

"Zmagovalci bomo vsi"
Papež je bil sicer že med službovanjem na mestu nadškofa v Buenos Airesu strasten nogometni navijač, z velikim zanimanjem spremlja tudi svetovno prvenstvo v Braziliji. Na Twitterju je tako pred začetkom SP-ja svetu sporočil, naj bo nogometno svetovno prvenstvo praznovanje solidarnosti med narodi. Dodal je, da lahko nogomet ljudi po svetu naučil vrednot ekipnega duha, poštene igre in spoštovanja nasprotnika. Zapisal je še: "Čeprav drži, da bo na koncu svetovnega prvenstva le ena ekipa dvignila pokal za zmagovalca, bomo zmagovalci vsi, če se bomo naučili, da nas šport uči krepiti vezi, ki nas združujejo."