Večina Parižank verjetno sploh ni vedela, da hlač (brez dovoljenja policije) sploh ne bi smela nositi. Foto: EPA
Večina Parižank verjetno sploh ni vedela, da hlač (brez dovoljenja policije) sploh ne bi smela nositi. Foto: EPA

31. januarja je francoska ministrica za pravice žensk Najat Vallaud-Belkacem predstavila popravke zakona, ki je veljal vse od konca 18. stoletja in je ženskam prepovedoval nošenje hlač - razen, če so dobile od policije posebno dovoljenje, da "se oblečejo kot moški". V letih 1892 in 1909 so zakon malce popravili in ženski dovolili "moška" oblačila v primerih, ko "drži krmilo kolesa ali vajeti konja", piše britanski časnik Telegraph.

Čeprav so se v zadnjih desetletjih večkrat pojavile pobude za spremembo zakona, ker je zastarel, pa ga do zdaj niso spremenili, saj so pristojni večkrat sklenili, da tovrstni popravki niso prioriteta, saj je jasno, da gre za "pravno arheologijo" francoske prestolnice,

Žaljiv simbolni pomen zakona
Julija pa je Alain Houpert, senator in član konservativne stranke UMP, na ministrico naslovil uradno prošnjo za spremembo zakona, saj bi njegov "simboličen pomen" lahko koga prizadel. Ministrica se je z njim strinjala in zadnji januarski dan v izjavi za javnost zapisala, da je sporni zakon "nezdružljiv s principom enakosti med ženskami in moškimi, ki jo zagotavljajo francoska ustava in zaveze, ki jih je Francija dala Evropi".

Prepoved je sicer povezana z dogajanjem med Francosko revolucijo in po njej, ko so uporniki v Parizu nosili dolge hlače (za razliko od buržoazije, ki je prisegala na kratke hlače do kolen). Tudi ženske članice gibanja so zahtevale možnost nošenja hlač, a so jim moški to prepovedali.