Pilota in stevardesi je vodilnim
Pilota in stevardesi je vodilnim "zatožil" eden izmed članov posadke, družba Air India pa še vedno ni pojasnila, kaj je bila tista "motnja", zaradi katere se je izklopil avtopilot. Foto: EPA

Incident se je zgodil na airbusu s 166 potniki na krovu, ki je sredi aprila poletel iz New Delhija v Bangkok. Po poročanju nekaterih indijskih medijev naj bi se avtopilot izklopil, ko je pilot stevardesi učil leteti, po drugih navedbah pa naj bi pilota med poletom zaspala in upravljanje letala zaupala kar stevardesama.

Pri Air Indii so že zanikali prva poročila, da sta si pilot in kopilot med poletom vzela 40-minutni odmor in zadremala v poslovnem razredu, v pilotski kabini pa pustila stevardesi, da bi v času njune odsotnosti upravljali letalo. Danes pa so sporočili, da so zaposlene suspendirali zaradi kršitve pravil. Stevardesi naj bi namreč med omenjenim poletom "v pilotski kabini preživeli preveč časa", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Stevardesi sta bili v kabini predolgo, zaradi motnje je kopilot začasno pritisnil gumb za izključitev avtopilota, ki pa so ga nato znova vključili," se glasi uradno sporočilo Air Indie. Čeprav niso razkrili, za kakšno vrsto motnje točno je šlo, indijski mediji pišejo, da sta pilota stevardesi učila leteti, medtem pa so pomotoma izklopili avtomatski sistem vodenja letala, kar bi lahko ogrozilo življenja vseh na krovu.