Thomas Gottschalk se je od oddaje poslovil leta 2011. Foto: EPA
Thomas Gottschalk se je od oddaje poslovil leta 2011. Foto: EPA
Markus Lanz
Markus Lanz je v soboto šokiral Nemce z izjavo, da se oddaja počasi poslavlja. Foto: EPA

Slovo oddaje, ki velja za televizijsko klasiko z milijoni gledalcev po vsem svetu - oddaja je priljubljena tudi med slovenskimi gledalci -, je v soboto zvečer tik ob koncu napovedal voditelj Markus Lanz.

"To je bil Wetten, dass..? iz Offenburga. Zdaj odhajamo na poletni odmor in znova se vidimo 4. oktobra s še zadnjimi tremi izdajami," so bile Lanzove besede, s katerimi je šokiral gledalce in gledalke.

Tudi vodstvo nemške javne televizije ZDF je potrdilo novico, v sporočilu za javnost so zapisali, da so se navade gledalcev spremenile in format oddaje ni več privlačen. "Ni nam lahko z zaslonov umakniti klasike, kakršna je Wetten, dass..?, oddaje z najbogatejšo tradicijo v Nemčiji," je poudaril programski direktor ZDF-a Norbert Himmler.

Jeseni bodo sledile še zadnje tri oddaje, zadnja, ki bo 215. po vrsti, bo 13. decembra v Nürnbergu. Himmler je v soboto zapisal, da koncept oddaje ne glede na vse ostaja edinstven in da ni izključeno, da ne bo kdaj znova zaživel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Priljubljenost padla z odhodom legendarnega Thomasa
Oddaja je vrhunec doživela z voditeljem Thomasom Gottschalkom, ko je pred televizijske zaslone privabila tudi 23 milijonov ljudi. Gottschalk jo je s krajšim predahom vodil vse od leta 1987 pa do konca leta 2011. Razlog za Gottschalkov odstop je bila huda nesreča kaskaderja Samuela Kocha, ki si je med oddajo zaradi vratolomnega padca poškodoval vratni del hrbtenice in končal na invalidskem vozičku.

Odkar je vodenje leta 2012 prevzel Lanz, je oddaja izgubljala priljubljenost. Februarja letos na primer si jo je ogledalo manj kot šest milijonov ljudi.

Koncept oddaje, ki jo je leta 1981 zasnoval Frank Elstner, se skozi leta ni veliko spremenil. V vsaki oddaji, ki po navadi traja od dve do tri ure, se zvrsti več zvezdnikov, pogosto velike hollywoodske zvezde. Poleg pogovorov z gosti so bistvo oddaje stave, ali bo tekmovalcem uspelo izpolniti določene izzive. Gre za najrazličnejše, nenavadne, praviloma zelo zahtevne in tudi zabavne naloge. Na koncu občinstvo izbere zmagovalca.

Kdo vse izmed znanih obrazov je gostoval v priljubljeni oddaji, si lahko pogledate spodaj.