Poljaki so razvili aplikacijo za lov na mestne palčke. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Poljaki so razvili aplikacijo za lov na mestne palčke. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Ena najbolj priljubljenih znamenitosti v poljskem mestu Vroclav so palčki, ki jih bo po novem po zaslugi programskega podjetja Cubesoft namesto naključnega srečevanja med sprehodi mogoče tudi bolj sistematično iskati.

Krasnale, kot Poljaki pravijo palčkom, so zadnjih 15 let zaščitni znak poljskega mesta Vroclav. Večinoma bronasti palčki, ki jih je v mestu že več kot 300, pojavljajo pa se vedno novi, so visoki od 20 do 100 centimetrov.

Vsak palček ima svoje ime, ki je običajno povezano z njegovo lokacijo in dejavnostjo. Tako na primer palčka Bankomatki Bankomatnik Pinek in Chipus stojita ob enem izmed bankomatov v bližini mestnega trga in upravljata svoj bankomat, palčki Wioslarze, oziroma po slovensko Veslači, na univerzitetni plaži ob reki Odri veslajo v kajaku, palčji orkester Krasnale Filharmonii Wroclawskiej pa stoji v bližini vroclavske filharmonije.

Aplikacija uporabniku ponuja seznam večine palčkov v mestu, zemljevid, na katerem so označene lokacije palčkov, zaznava tudi lokacijo uporabnika in mu pokaže palčke v njegovi bližini. Vsak palček ima svojo "kartoteko", v kateri lahko uporabnik vidi njegovo fotografijo, ime, lokacijo, podatek, kolikokrat so ga drugi uporabniki aplikacije že našli, uporabnikom pa ponuja tudi možnost nalaganja fotografij palčkov.

Festival, posvečen palčkom
Palčki so atrakcija med obiskovalci Vroclava. Pred nekaterimi se ljudje postavljajo kar v vrsto, da jih lahko fotografirajo. Veliko jih je namreč postavljenih na za turiste privlačnih lokacijah, a najti jih je mogoče tudi v trgovinah, zdravstvenih in izobraževalnih ustanovah. Turistični vodniki ponujajo tudi posebne vodene oglede mesta, posvečene prav palčkom. V Vroclavu so sicer palčkom posvetili tudi festival, ki poteka septembra.