Izvajalci, kot so Alice Cooper, Guns N' Roses, Metallica, AC/DC, Def Leppard, Motley Crue in Iron Maiden, niso pustili hujšega pečata na svojih poslušalcih. Foto: EPA
Izvajalci, kot so Alice Cooper, Guns N' Roses, Metallica, AC/DC, Def Leppard, Motley Crue in Iron Maiden, niso pustili hujšega pečata na svojih poslušalcih. Foto: EPA

Heavy metal je bil leta 1989 najbolj prodajan glasbeni žanr in največji sovražnik vseh staršev, ki so verjeli, da bodo njihovi otroci s poslušanjem tovrstne glasbe postali častilci hudiča, odvisniki od mamil, seksa in nagnjeni k samomorom. To je bilo obdobje, ko se je uveljavila oznaka "Parental Advisory" in nekateri raziskovalci so v 90. letih prejšnjega stoletja verjeli, da bodo ljubitelji metala v starejših letih zabredli v velike težave.

Raziskava ekipe psihologov na univerzi Humbold State pa je prišla do drugih sklepov: čeprav so bili ljubitelji metal glasbe bolj izpostavljeni odklonilnemu obnašanju v mladosti, se v starejših letih ne razlikujejo prav nič od preostalih vrstnikov, ki so ob metalu zmajevali z glavo.

V raziskavo je bilo vključenih 377 odraslih - tako ljubiteljev metal glasbe (oboževalci in glasbeniki) kot njihovih vrstnikov, ki jim je bila bolj všeč drugačna glasba. Anketiranci v kategoriji ljubiteljev glasbe so bili označeni za "precej srečnejše" v mladosti v primerjavi z drugimi skupinami in imajo manj zamer.

Raziskovalci so pojasnili, da metalsko skupnost povezuje svojevrstno sorodstvo. "Čustva in intenzivne stike doživljajo s somišljeniki, ki so prispevali k sooblikovanju pozitivnega razvoja identitete," so zapisali po poročanju revije Billboard.

Iz tega je mogoče sklepati, da imajo odročne subkulture tudi varovalno funkcijo med mladostniki.