'Tuje je tuje,' sta si rekla mladeniča in vrnila ves najden denar. Foto: EPA
'Tuje je tuje,' sta si rekla mladeniča in vrnila ves najden denar. Foto: EPA

V redakcijo spletnega portala Klix.ba je namreč poklical Srđan, poslovnež iz Sarajeva, ki živi v Nemčiji, saj je želel z javnostjo deliti zgodbo o poštenju dveh mladeničev, Ahmeda in Muhameda.

Novinarjem je povedal, da je zadnjih nekaj tednov v Sarajevu, saj namerava tam odpreti manjše podjetje. Zaradi številnih telefonskih klicev je torbo z vsemi dokumenti in denarjem pozabil na strehi svojega avtomobila ter odhitel po opravkih. "Ko sem ugotovil, da nimam torbe, sem začel ugotavljati, kje bi jo lahko pozabil, v tistem trenutku pa mi je zazvonil mobilni telefon," je pripovedoval Srđan.

Mlad glas ga je prosil, naj najprej pove svoje ime in priimek, da bo lahko potrdil, da je dobil pravo osebo. Poklical ga je mladenič, ki je skupaj s prijateljem našel torbo z vsem denarjem, v njej pa so bile tudi poslovneževe vizitke, kjer je bila zapisana telefonska številka.

Nista hotela niti nagrade
"Izgubljen in prestrašen sem odhitel na srečanje, tam pa našel Ahmeda in Muhameda, dva nasmejana fanta, ki sta mi na moje neskončno zahvaljevanje odgovorila le: 'Tuje je tuje!'" je ganjen nadaljeval Srđan. Dodal je še, da fanta nato nikakor nista hotela sprejeti njegove nagrade, vendar je vztrajal pri svojem.

"Nisem imel niti najmanjšega interesa, da bi zgodba o mojem denarju postala javna, vendar bi se počutil kot strahopetec in nepravičen do teh dveh junakov, če vam te zgodbe ne bi povedal. To sem storil predvsem zato, ker je bilo to v tem času brezupa in krize res herojsko dejanje. Na krilih tega in drugih svetlih primerov se lahko narod kot feniks dvigne iz pepela," je sklenil svojo zgodbo.