Dva mladička je posvojil sam, pasjo mamo pa sta posvojila njegova mati in očim. Foto: Instagram
Dva mladička je posvojil sam, pasjo mamo pa sta posvojila njegova mati in očim. Foto: Instagram

23-letni Američan, ki je na zimskih olimpijskih igrah 2014 osvojil srebrno medaljo v smučanju prostega sloga v disciplini snežni park, je velik ljubitelj živali. Med svojim bivanjem v Sočiju je opazil, da je v mestu veliko potepuških psov, še posebej pa se mu je zasmilila psica s štirimi mladički.

Takoj si je prizadeval, da se psom poišče prostor v zavetišču, plačal je za njihovo cepljenje in hrano. Pozneje se je odločil, da pse odpelje v Ameriko in jim poišče topel dom. To mu je po dolgotrajnem postopku in izpolnjevanju neskončnih obrazcev skoraj uspelo. V Ameriko je pripeljal le tri mladičke in psico, saj je en kužek poginil že pred samim transportom.

Leto potem je svoje oboževalce razveselil z objavo na Instagramu, kjer je združil podobni fotografiji - na eni pozira z malim kužkom, na drugi pa z odraslim psom. Gre za istega psa z imenom Jake, enega izmed tistih, ki jih je pripeljal iz Sočija.

Kenworthy je s svojo potezo pred enim letom opozoril na problematiko brezdomnih psov v Sočiju. O tem se je sicer veliko govorilo že pred samimi olimpijskimi igrami. Tamkajšnja društva za zaščito in reševanje živali so takrat poročala, da so oblasti v Sočiju najemala zasebna podjetja za pobijanje potepuških psov. Oblasti so sicer leto predtem javno opustile načrte za "odstranitev" več kot 2.000 potepuških psov in mačk, a so organizacije za zaščito pravic živali posnele dokaze, da živali po ulicah Sočija pobijajo ponoči.

Potepuški psi so v Sočiju postali težava, potem ko so mesto popolnoma spremenili za potrebe olimpijskih iger. Takrat je moralo svoje domove zapustiti veliko ljudi, ki so tako zapustili tudi svoje hišne ljubljenčke. Ker je kastriranje živali drago, so se zapuščene živali hitro namnožile. Za njih je zmanjkalo sredstev in prostora v zavetiščih, zato so se v Rusiji (sicer ne javno) odločili za drastičen ukrep. Na nehumano početje pa je s svojo potezo ponovno opomnil ameriški smučar.