Potepuški psi so v ruskih mestih velika težava, tudi v Sočiju. Foto: Reuters
Potepuški psi so v ruskih mestih velika težava, tudi v Sočiju. Foto: Reuters

Oblasti so sicer lani javno opustile načrte za "odstranitev" več kot 2.000 potepuških psov in mačk, a so organizacije za zaščito pravic živali posnele dokaze, da živali po ulicah Sočija pobijajo ponoči.

Aleksej Sorokin, lastnik podjetja za iztrebljanje Basia Services, je za ABC News povedal, da so sočijske oblasti za nalogo najele njegovo podjetje.
"Sem za pravico ljudi, da se lahko sprehajajo po ulicah brez strahu, da bi jih napadlo krdelo psov. Poimenujmo stvari s pravim imenom - ti psi so biološke smeti," je prepričan Sorokin, ki meni, da bi psi lahko predstavljali smrtno nevarnost za udeležence olimpijskih iger.

"Drastični ukrepi"
O napadih psov poročajo dnevno iz tega črnomorskega letovišča, kjer je kastriranje živali drago, zapuščene živali pa se na ulicah hitro namnožijo. Po poročanju Independenta so tamkajšnje oblasti aprila ponujale 1,7 milijona rubljev (okoli 36.000 evrov) za pokončanje 2.000 psov in mačk do leta 2015.

Predstavnik oblasti je takrat povedal, da so potrebni drastični ukrepi za zagotovitev varnosti tujih obiskovalcev in izboljšanja podobe mesta. Načrte za poboj so po ogorčenju mednarodnih skupin za zaščito živali javno odpovedali.
Vaške straže nad potepuške živali
Po poročanju Independenta prostovoljci lobirajo za gradnjo živalskega zavetišča in za cenejšo sterilizacijo psov. T. i. "lovci na pse" naj bi se v svojem pregonu potepuških štirinožcev nad njimi izživljali, jih zastrupljali, klali ali celo pretepli do smrti.
In težava ni le v Sočiju, ampak so po številnih ruskih mestih v zadnjih letih vzniknile nekakšne "vaške straže", ki potepuške pse pobijajo z zastrupljenim mesom in orožjem, pri tem pa včasih po pomoti pokončajo kakega domačega ljubljenčka, zato tudi med ruskimi lastniki psov in mačk niso ravno najbolj priljubljene.