Pogodba, s katero se je začela kariera skupine The Beatles, je bila na dražbi pri avkcijski hiši Sotheby's v Londonu prodana za 365.000 funtov. Foto: Reuters
Pogodba, s katero se je začela kariera skupine The Beatles, je bila na dražbi pri avkcijski hiši Sotheby's v Londonu prodana za 365.000 funtov. Foto: Reuters

Dokument so podpisali John Lennon, George Harrison, Paul McCartney in Ringo Starr skupaj s svojim menedžerjem Brianom Epsteinom 1. oktobra 1962, štiri dni pred izdajo svojega prvega singla Love Me Do.

To je bil edini sporazum končne postave liverpoolske četverice z Epsteinom, ki je preminil leta 1967 zaradi prevelikega odmerka barbituratov in ki ga je McCartney nekoč označil za "petega Beatla". Zasedba je z njim prvič podpisala pogodbo, ko je bil za bobni še Pete Best. Po njegovi zamenjavi s Starrom manj kot devet mesecev pozneje sta obe strani spet morali vzeti v roke pero in papir, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Brez te pogodbe in odnosa, ki ga predstavlja, se zdi nepredstavljivo, da bi Beatlesi lahko dosegli vse to, kar so dosegli," je dejal Gabriel Heaton, specialist za knjige in rokopise pri Sothebyju. "Predstavitev, smer in harmonija skupine The Beatles, vse to ima ogromen pečat Briana Epsteina," je še dodal.

Pogodba vsebuje podpise glasbenikov, vključno z McCartneyjem in Harrisonom kot sopodpisnikoma, ker sta bila njuna sinova tedaj mlajša od 21 let. Pogodba je od članov skupine zahtevala, da morebitno odločitev o tem, da bodo zapustili zasedbo, sporočijo mesec dni prej. Neka druga določba pa je predvidevala izključitev katerega koli člana, če bi to želela dva ali več izmed njih.

Dokument je vseboval tudi različne stopnje provizije, ki bi jo Epstein prejel glede na tedenski zaslužek skupine, in sicer za do 400, do 800 in za več kot 800 funtov na teden.