Dan odprtih vrat v Luki Koper. Foto: Dean Jelačin
Dan odprtih vrat v Luki Koper. Foto: Dean Jelačin
false
Pristanišče postaja prava turistična atrakcija. Foto: Dean Jelačin
Dan odprtih vrat v Luki Koper

Pristanišče je svoja vrata za obiskovalce odprlo že ob devetih zjutraj, vse do poznih popoldanskih ur pa si lahko obiskovalci ogledajo različne terminale pristanišča.

Vodja službe za stike z javnostjo Sebastjan Šik ugotavlja, da postaja pristanišče prava turistična atrakcija, saj ga letno obišče prek 20.000 obiskovalcev. Gre pretežno za organizirane skupine, medtem ko je posameznikom in družinam namenjen prav Pristaniški dan.

Ker gre za zelo veliko območje, se obiskovalci nanj lahko odpravijo le s prevoznimi sredstvi, saj bi pešačenje trajalo predolgo. Danes so tako po pristanišču vozili avtobusi in poseben vlakec, ki so mu posebej za današnji dan namenili vlogo promotorja drugega železniškega tira, ki si ga v Luki Koper želijo že dalj časa. Obiskovalci so lahko videli precejšen del 3 km dolge operativne obale skupaj z najzanimivejšimi terminali, med katere sodijo potniški, zabojniški, avtomobilski in tisti, namenjen pretovoru razsutih tovorov.

Posebnost pristanišča je tudi ena največjih garažnih hiš v Evropi, ki lahko sprejme 6.000 avtomobilov hkrati. Vodniki po pristanišču so obiskovalcem razodeli še nekatere druge podatke. V pristanišče je lani priplulo 2.000 ladij, ki se v povprečju tam zadržijo kratek čas, saj se časi manipulativnih operacij iz leta v leto skrajšujejo. Lani jim je tako v 365 dneh uspelo natovoriti 240 tisoč tovornjakov. Za to pa skrbi dobrih tisoč zaposlenih.

Pristanišče si je bilo danes mogoče ogledati tudi z morja, saj sta Ukmarjev trg, od koder so se vodeni ogledi tudi začenjali, z akvatorijem pristanišča vsako uro povezovali dve ladjici. Zanju je vladalo največ zanimanja predvsem med družinami z otroki, ki so lahko izkoristile prijeten in sončen dan ter mirno morje za plovbo po sicer zaprtem območju, kamor morjeplovci običajno ne smejo.

Olimpijsko obarvano praznovanje
Letošnji Pristaniški dan je bil prvič tudi tematsko obarvan. Organizatorji so namreč v Koper povabili nekdanja olimpijca Mira Cerarja starejšega in Brigito Bukovec ter organizirali miniolimpijado za najmlajše obiskovalce.

Častna vloga prvega botra je pripadla prav Cerarju. Vsakokratni boter Pristaniškega dne bo ob rojstnem dnevu pristanišča, ki ga praznujejo 23. maja, zapisal svojo osebno čestitko na list papirja, ki ga bodo hranili v posebni steklenici. Ta in vse nadaljnje bodo krasile stalno luško zbirko v bodočem Pristaniškem muzeju, ki naj bi ga odprli prihodnje leto, ko bo Luka Koper praznovala 60 let.

Pristaniški dan bodo zaključili z večernim koncertom na Titovem trgu, kjer bodo nastopili Vlado Kreslin, Mali bogovi, En big band Koper ter kot gost Rudi Bučar in Frčafele.

Dan odprtih vrat v Luki Koper