Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Zakaj ne bi obiskali tudi Slovencev, ki živijo zunaj meja, smo si rekli in se odločili, da letos obiščemo rojake v Sarajevu.

Po podatkih Cankarjevega društva iz Sarajeva v Sarajevu in okolici živi približno 1.500 Slovencev. Pred nekaj meseci smo z društvom vzpostavili prvi stik in začeli priprave na Prizmo optimizma. Ob tehnični pomoči kolegov z bosansko-hercegovskega radia BHRadio1 smo brez težav pripravili in izvedli sobotno oddajo.

Vodna ujma, ki je zajela Bih, in njene katastrofalne posledice so sprožile takojšen odziv; to je naši »odpravi« dodalo še humanitarni ton, saj smo zaposleni in sodelavci Radia Slovenija zbrali denarno pomoč. Že na poti v Sarajevo smo jo v Maglaju, enem najbolj prizadetih krajev v BiH, izročili družini Murtezanović. Almo, moža Eda in njuno 13-letno hčerko Senko smo obiskali v močno poškodovani hiši, ki je ostala brez oken in vrat, razmočena in razpokana; vodni val z rušilno močjo je šel dobesedno skoznjo. Prizor v Maglaju je bil zame še posebno pretresljiv, saj sem ta kraj pred leti večkrat obiskal; tam so namreč na jugoslovanskem festivalu amaterskih pevcev »Studentsko ljeto« nastopali zmagovalci naše nekdanje radijske oddaje Kar znaš, to veljaš.

Srečanje z družino je bilo ganljivo; solze ob pripovedi so se počasi zlile s solzami veselja in hvaležnosti družine ob pomoči. Kljub nemogočim razmeram, v katerih živijo, in vsemu delu, ki ga bodo morali opraviti, da bo življenje postalo vsaj znosno, njihova pregovorna gostoljubnost ni usahnila: od nekod so prinesli mizo, stole, skuhali kavo, ponudili sok; potem so mi pokazali razpoke v tleh, ki so grozile, da se bodo tudi tla pogreznila … Niso še vedeli, ali bi z darovanim denarjem kupili okna, vrata, štedilnik ali hladilnik; morda pa bo del tega šel za strokovno pomoč hčerki. Ta je bila tistega dne sicer videti sproščena, vendar ji spomin na doživeto grozo včasih ne dovoljuje niti tega, da bi popila kozarec vode. Ne vode, samo vode ne več ...

Istega dne zvečer so imeli glasbeniki Big banda RTV Slovenija v nabito polnem sarajevskem džezovskem klubu Monument skupaj s sarajevskimi glasbenimi kolegi dobrodelni nastop. Z vstopnino so zbrali še več denarne pomoči. Pridružili sta se jim pevka Alenka Godec in igralka Violeta Tomič s poezijo.

Dvorano Doma oružanih snaga v Sarajevu pa je v soboto zvečer napolnilo pisano občinstvo: Slovenci, ki živijo v Sarajevu, domačini, prijatelji, mladi in starejši poslušalci. Od prvih taktov Big banda RTV Slovenija z dirigentom Lojzetom Krajnčanom do konca skoraj dveurne oddaje njihovo navdušenje ni niti za hip ponehalo. Težko bi rekel, kaj jih je bolj navdušilo: ali začetna skladba Alenke Godec Med iskrenimi ljudmi, Energy Nuše Derenda, njuni skupni nastopi, skladba Memory, ki jo je zapela Slovenka iz Sarajeva, mezzosopranistka Mateja Čarman Skelo, mešani pevski zbor Camerata Slovenica z dirigentko Melito Čičić, verzi Mileta Stojića ali satirični govorni elementi oddaje s Sašem Hribarjem, Tilnom Artačem in igralko Violeto Tomič.

Ravnodušnosti v dvorani ni bilo čutiti niti ob mojem premiernem nastopu z Big bandom. Za nekaj minut sem namreč zamenjal svojo vlogo voditelja z vlogo inštrumentalnega solista in »odtipkal« skladbo Typewriter. Big band je z izvedbo Privškove priredbe skladbe Moj dilbere, ki jo je zelo doživeto predstavil instrumentalni solist Dominik Krajnčan, izjemno navdušil.

Redko doživiš, da je že ob napovedi skladbe, govorne točke ali napovedi izvajalca iz dvorane slišati vzklik pričakovanja; pogosto se je slišalo: »Aaaah!« Tudi zato smo s sarajevskega odra tako v eter kot v dvorano z lahkoto in z veseljem pošiljali besede, glasbo, smeh, poezijo, satiro, optimizem in energijo, ki se je vračala in krožila po vseh kotičkih; prepričan sem, da je na radijskih valovih prišla tudi do poslušalcev prvega programa Radia Slovenija. Posnetek oddaje z delnim prevodom bodo slišali tudi poslušalci BH Radia 1.

Prizmo optimizma v Sarajevu smo končali s pesmijo Šuštarski most. V Maglaju je namreč vodna ujma odnesla most; z obiskom in zbrano denarno pomočjo smo pomagali družini in tako postavili most dobrodelnosti. S slovenskim društvom Cankar smo zgradili most uspešnega sodelovanja, z obiskovalci oddaje energijski most; tudi na prihodnost javnih radijskih oddaj in podobnih projektov v Sloveniji ali zunaj nje gledam optimistično v prepričanju, da nas uspešno povezuje z radijskimi poslušalci.