Na razstavi v Muzeju Queens so med drugim na ogled kitare Johnnyja in Dee Deeja Ramona ter številne fotografije članov zasedbe, ki so v 22 letih delovanja odigrali 2263 koncertov. Razstavljena so tudi oblačila danes pokojnih pankerjev ter majice z logotipom skupine oblikovalca Artura Vege. Foto: EPA
Na razstavi v Muzeju Queens so med drugim na ogled kitare Johnnyja in Dee Deeja Ramona ter številne fotografije članov zasedbe, ki so v 22 letih delovanja odigrali 2263 koncertov. Razstavljena so tudi oblačila danes pokojnih pankerjev ter majice z logotipom skupine oblikovalca Artura Vege. Foto: EPA
false
Skupino so izvorno sestavljali štirje člani - Joey, Tommy, Johnny in Dee Dee. V dolgi zgodovini skupine se je več članov zamenjalo, zasedbo pa je prizadelo tudi nekaj smrti. Leta 2001 je umrl Joey Ramone, leto za njim Dee Dee Ramone, leta 2004 je umrl Johnny Ramone, leta 2014 pa je umrl še Tommy Ramone. Foto: EPA

Skupina je svojo pot začela prav v Queensu, fantje pa kljub slavi niso izgubili glave. Na razstavi so na ogled različni predmeti, povezani s skupino, med drugim glasbila in oblačila ter fotografije.

Člani skupine so si nadeli priimek Ramone, čeprav niso bili v sorodu. Njihova glasba je s svojo hitrostjo in ostrino močno zamajala glasbeno področje sredine 70. let preteklega stoletja, pesmi, kot sta Blitzkrieg Bop in Beat on the Brat, pa so, morda ravno zaradi svoje drugačnosti, postale takojšne klasike.

Na razstavi v Muzeju Queens so med drugim na ogled kitare Johnnyja in Dee Deeja Ramona ter številne fotografije članov zasedbe, ki so v 22 letih delovanja odigrali 2263 koncertov. Razstavljena so tudi oblačila danes pokojnih pankerjev in majice z logotipom skupine oblikovalca Artura Vege, ki je postal mednarodni zaščitni znak panka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Del razstave predstavlja njihov zgodovinski koncert v londonski koncertni dvorani Roundhouse, 4. julija 1976. Ramonesi so tedaj kot prvi nastopili ob 200-letnici ameriške deklaracije o neodvisnosti in naredili velik vtis. Člani zasedb, kot sta The Clash in Sex Pistols, so večkrat omenjali, da jim je bil koncert v navdih pri ustvarjanju glasbe.

Čeprav so ameriški pankerji pozneje v ospredje postavljali politična vprašanja, so se Ramonesi vtisnili v spomin s skladbo I Wanna Be Sedated in vzklikom Hey! Ho! Let's Go! iz skladbe Blitzkrieg Bop. Vdova Johnnyja Ramona in skrbnica dediščine skupine Linda Ramone je povedala, da se glasbeniki s političnimi sporočili niso želeli oddaljiti od svojih poslušalcev.

Na ogled so številni plakati, ki pričajo o tem, da je bila skupina priljubljena po vsem svetu. Linda Ramone se je spominjala, da so bili uspešni v Evropi, Latinski Ameriki in celo na Japonskem. Tako je razstavljeno tudi oblikovalsko delo s pankom navdahnjenega japonskega popumetnika Jošitoma Nare.

Kustos razstave Marc Miller je povedal, da so bili Ramonesi "zbirka nasprotij": "Po eni strani so bili veliki nergači, po drugi pa jim je s svojimi skladbami uspelo dvigniti poslušalce. Po eni strani so bili krdelo ponorelih pankerjev, po drugi pa so bili prava tovarna umetnosti."