Serova je poročena s kozmonavtom Markom Serovim, s katerim ima eno hčerko. Foto: EPA
Serova je poročena s kozmonavtom Markom Serovim, s katerim ima eno hčerko. Foto: EPA

38-letna Elena Serova je četrta Rusinja, ki je poletela v vesolje, na polet pa se je pripravljala in zanj usposabljala sedem let. A med tiskovno konferenco, na kateri sta ji družbo delala še oba moška kolega, je bila Serova prisiljena poučevati sedmo silo o tem, kaj je prava tema tiskovke in da to niso "ženske zadeve".

Kot poroča BBC, je na vprašanja, med katerimi so bila tudi taka, kako bo lahko v vesolju vzdrževala odnos s svojo hčerko, sprva ustrežljivo odgovarjala, na koncu pa ji je bilo vseeno dovolj, ko jo je eden izmed novinarjev vprašal, kako si namerava umivati lase in skrbeti za svojo pričesko v vesolju.

"Ali vas lahko vprašam eno vprašanje - zakaj pa vas ne zanimajo pričeske mojih kolegov?" mu je odvrnila Serova, sicer žena kozmonavta Marka Serova, ki se je upokojil, preden je poletel v vesolje.

Serova, po poklicu inženirka, je sicer že leta 2012 za Russian Space spregovorila o težavah, s katerimi se je v preteklosti srečevala zaradi svojega spola. Tudi zaradi tega naj bi se, v primerjavi s prejšnjimi leti, precej manj žensk prijavljalo za mesto kozmonavtk. Anatolij Perminov, nekdanji vodja Ruske vesoljske agencije, se je nekoč pošalil, da prinaša ženska v vesoljskem plovilu nesrečo.

Prva ruska astronavtka narodna junakinja
Ruski sojuz TMA14M se je na MVP priklopil šest ur po izstrelitvi iz ruskega vesoljskega oporišča v Kazahstanu. Nova ekipa, ki se je pridružila trojici ruskih kozmonavtov, ki so tam že dva tedna, je tako začela polletno misijo na postaji.

Serova je prva Rusinja, ki je poletela v vesolje po letu 1997, prva ženska v vesolju pa je bila Valentina Tereškova leta 1963. Preden so Tereškovo rekrutirali kot kozmonavtko, je delala za tekočim trakom v tekstilni tovarni, danes, pri 77 letih, pa še vedno velja za rusko narodno junakinjo in je na letošnjih olimpijskih igrah v Sočiju celo nosila olimpijsko zastavo.