Pasja poroka je vzbudila veliko jeze. Foto: Reuters
Pasja poroka je vzbudila veliko jeze. Foto: Reuters
Budistični tempelj v Kandyju
Kulturnega ministra je razjezilo tudi to, da je pasja poroka potekala v Kandyju, kjer leži sloviti tempelj, v katerem hranijo ostanke Budovega zoba. Foto: EPA

Pasja poroka je bila namreč v znamenju tradicionalnih budističnih simbolov, ki jih načeloma uporabljajo ob porokah ljudi, zato so se številni pobožni Šrilančani (tri četrtine prebivalcev se je v zadnjem popisu izreklo za singalce oz. budiste) zaradi odločitve policistov, da devet parov psov "poročijo" na ta način, pritožili.

Policisti, ki so, kot so pojasnili, želeli le ljudem pobliže predstaviti proces parjenja pasemskih psov, ki jih uporabljajo pri svojem delu, so se bili zaradi vala pritožb prisiljeni javnosti opravičiti.

Kulturni minister poroko "popolnoma obsoja"
V zrak pa so skočili tudi na kulturnem ministrstvu, kjer so slovesnost ostro obsodili, češ da zaničuje verska čustva in da poskuša razvrednotiti budizem. Minister T. B. Ekanayake je ob tem poudaril, da je bil tudi osebno prizadet, ko je videl fotografije psov na budistični poruwi, nekakšnem odru, ki ga uporabljajo za tradicionalne poroke: "To za naše kulturne norme ni sprejemljivo."

"Smo narod, ki resnično ceni svoje tradicionalne poroke. To so srečni dogodki, ki jih spremljajo verske pesmi in drugi rituali. Policisti so s svojim ravnanjem ponižali Šrilančane - še posebno zato, ker so slovesnost pripravili v Kandyju," je v izjavi za javnost dejal minister in dodal: "Ta dogodek popolnoma obsojam." Tudi zato, je še pojasnil, je od generalnega direktorja policije že zahteval pojasnilo in ga prosil, naj naroči uradno preiskavo.

Oder le zato, ker je pse tako lažje fotografirati
Notranje ministrstvo oz. policija ob tem pojasnjuje, da oder, na katerega so posadili pse, ni imel nobene verske konotacije - za oder so se odločili zgolj zato, ker so pse tako lažje fotografirali. Kot omenjeno, so se Šrilančanom opravičili in zagotovili, da niso imeli namena žaliti kakršnih koli verskih ali kulturnih čustev.

Pasjo poroko so sicer pripravili v ponedeljek dobri dve leti po tem, ko so več deset že šolanih pasemskih psov uvozili z Nizozemske in zanje odšteli okoli 340.000 evrov. Zdaj so se odločili, da začnejo policijske pse vzgajati sami, saj bodo tako prihranili denar, pa še psi bodo bolj prilagojeni za tamkajšnje podnebje.

Po poroki še medeni tedni
Za širšo javnost so zato pripravili "poroko", na kateri ni manjkala niti torta, s katero se je posladkalo okoli 1.000 človeških svatov. Pse pa so nato naložili v kombi in jih odpeljali na "medene tedne" v bližnje gorsko letovišče, kjer bodo lahko v miru ustvarjali nove generacije policijskih psov.