Freska v svojih najboljših časih, v stanju propadanja in - popravljena. Foto: EPA
Freska v svojih najboljših časih, v stanju propadanja in - popravljena. Foto: EPA
Zabavni profil popravljenega Jezusa na Twitterju. Foto: Twitter

Naj spomnimo: Dobronamerna, a nesposobna upokojena "restavratorka" se je spravila popravljati fresko Ecce Homo, 120 let staro delo lokalnega umetnika Eliasa Garcie Martineza, ki krasi cerkev Santuario de Misericodia v Borji.


Vlaga je fresko v zadnjih letih tako načela, da je začela razpadati, kar je močno razžalostilo 81-letno Cecilio Gimenez. Vaščanka je zadeve vzela v svoje roke, rezultat pa je groteskno "popravljena" umetnija, ki je zbudila zgroženost in smeh.

Nekateri španski mediji so fresko preimenovali iz "Ecce Homo" (Glej, človek) kar v "Ecce Mono" (Glej, opico).

Parodije na nesrečo
Seveda ni trajalo dolgo, da so se pojavile že računalniško obdelane različice freske - opičji (ali ježev, če vam je ljubše) obraz se tako po spletu zdaj širi na Da Vincijevo Mona Lizo, na Zadnjo večerjo, pa na Munchovem Kriku in na drugih slavnih delih. (Več v fotogaleriji spodaj.)

"Warhol si posthumno želi, da bi bil tako izjemen," se norčuje Fresco Jesusa na Twitterju. "Ker sem zdaj videti kot mongoloid, še vedno štejem kot Žid?" "Spomnim se dobrih starih časov, ko sem bil preprost očarljiv možak z Bližnjega vzhoda, ne pa čudaški eskim."