Tvit, ki je zaokrožil po spletu. Na organizatorje olimpijskih iger se je usul val kritik. Foto: Twitter
Tvit, ki je zaokrožil po spletu. Na organizatorje olimpijskih iger se je usul val kritik. Foto: Twitter
Sojenje nekdanjemu paraolimpijcu se bo nadaljevalo aprila. Do takrat pa kazen prestaja v hišnem zaporu. Foto: Reuters

Organizatorji so na uradnem profilu na Twitterju Rio2016 objavili video, v katerem so nastopili številni športniki, video pa so sklenili s sloganom "z ljubeznijo tvojega življenja".

Kar je sprožilo negativne komentarje, pa je, da so v video vključili tudi zmagovalne trenutke južnoafriškega paraolimpijca Oscarja Pistoriusa z olimpijskih iger v Londonu. Čeprav so organizatorji omenjeni tvit hitro umaknili, so spodrsljaj, neprimerno izbiro zaščitnega obraza - Pistorius je obsojen zaradi uboja svoje partnerice Reeve Steenkamp - opazili številni, fotografija omenjenega tvita pa je zakrožila po spletu.

Organizatorje so še toliko bolj skritizirali, ker je ravno mednarodni olimpijski odbor leta 2014 odločil, da Pistorius ne sme tekmovati v Riu, prepoved nastopanja na paraolimpijskih igrah pa ima vse do leta 2019.

Organizatorji Ria 2016 še niso komentirali zadeve, tako da ni jasno, kako se je zgodil spodrsljaj v promocijski kampanji.

Južnoafričan je bil leta 2012 v Londonu prvi paraolimpijec, ki je nastopil na rednih olimpijskih igrah. S štafeto 4 x 400 metrov je z JAR-om nastopil v finalu in osvojil osmo mesto, v posamični konkurenci je na 400-metrski razdalji prišel do polfinala. Na paraolimpijskih igrah je nato osvojil dve zlati medalji.

Pistorius se je pritožil
Pistorius je 11. januarja na južnoafriško ustavno sodišče vložil pritožbo na odločitev vrhovnega sodišča, ki ga je decembra lani zaradi umora njegovega dekleta obsodilo na 15 let zapora, je sporočil njegov odvetnik Andrew Fawcett.

Leta 2014 je bil Pistorius na prvi stopnji obsojen na pet let zapora zaradi nenaklepnega uboja. Tožilstvo, ki ga je bremenilo umora, se je na obsodbo pritožilo in vrhovno prizivno sodišče mu je pritrdilo. Po decembrski obsodbi vrhovnega sodišča na 15 let zaporne kazni zaradi umora pa so ga kasneje ob plačilu varščine v višini 630 evrov izpustili v hišni pripor.

Atlet je na valentinovo leta 2013 s štirimi streli skozi zaprta vrata kopalnice ustrelil svoje takrat 29-letno dekle Reevo Steenkamp. Oscar ves čas trdi, da je bil prepričan, da je v kopalnici vlomilec.