Glede na vremensko napoved bodo imeli kurenti letos veliko dela, če bodo želeli odgnati zimo. Foto: Črtomir Goznik
Glede na vremensko napoved bodo imeli kurenti letos veliko dela, če bodo želeli odgnati zimo. Foto: Črtomir Goznik
Pust
Ste že izbrali svojo masko? Foto: BoBo

Obdobje norčij v spodnjem Podravju, ko bodo oblast v mestih in krajih prevzeli pustni liki, bo trajalo 14 dni, ko bodo pusta na pustni torek pokopali. Kot je poročal Danijel Poslek, dopisnik Radia Slovenija, je bilo veselo tudi v Dornavi, kjer so opolnoči zaorali prvo brazdo, v Markovcih pa se je zaslišal bičev pok. Poslanstvo kurentov je odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

V Budini se poleg obiskovalcev tradicionalno zbere okoli sto kurentov, ki tako na svoj način uradno odprejo pestro pustno ptujsko dogajanje. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurenti svojo opravo nadenejo šele na svečnico. Točno ob polnoči skoči prvi kurent in glasno zazvoni, potem pa mu sledijo vsi drugi.

Ptujske kurente bo danes ob 11.25 sprejel tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Štirinajst dni zabave
Pustne norčije na Ptujskem se bodo vrstile vse do pokopa pusta 17. februarja, najbolj zgoščeno bo od 7. februarja dalje, ko bo v najstarejšem slovenskem mestu potekalo že 55. Kurentovanje. Že na uvodni dan bo potekal najštevilčnejši prikaz avtohtonih pustnih mask v srednji Evropi, takrat pa bo za nekaj dni župan Miran Senčar mestno oblast predal princu karnevala Rajku Jurgecu Bertoldu Draneškemu. Novost letošnjega programa je večerna povorka, ki bo v petek, 13. februarja, po starem mestnem jedru krenila proti mestni tržnici, kjer bodo najlepše zamaskiranim razdeljene praktične nagrade. Vsak večer ob predstavitvah etnografskih likov sledi še etno-pop-rockovski koncert različnih glasbenih skupin.

Najbolj množično pustovanje
Vrhunec letošnjega Kurentovanja, ki velja za največjo pustnokarnevalsko prireditev v Sloveniji in srednji Evropi, bo znova mednarodna povorka na pustno nedeljo, 15. februarja. Organizatorji takrat pričakujejo okoli 3.500 udeležencev iz Slovenije in sosednjih držav, dogodek pa si vsako leto ogleda več deset tisoč obiskovalcev.

Skupno na več kot 100 prireditvah javnega pomena, ki bodo letos stale okoli 170.000 evrov mestnega in sponzorskega denarja, organizatorji pričakujejo okoli 10.000 aktivnih udeležencev iz petih držav ter vsaj 120.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.