Tammy Duckworth je na prisego v senat prišla s prvorojenko Abigail, ki bo kmalu dobila sestrico. Foto: Reuters
Tammy Duckworth je na prisego v senat prišla s prvorojenko Abigail, ki bo kmalu dobila sestrico. Foto: Reuters
Tammy Duckworth in Barack Obama
Je dobra prijateljica nekdanjega ameriškega predsednika Baracka Obame. Foto: Reuters

Tako bo 49-letna demokratska predstavnica zvezne države Illinois postala prva ameriška senatorka, ki bo rodila med opravljanjem senatorske službe. Duckworthova je prvič mama postala pri 47 letih, ko je zanosila s pomočjo umetne oploditve. Rodila je hčerko Abigail, tudi v drugo pričakuje deklico.

"Skrajni čas je, da senatorka dobi otroka med opravljanjem svojega mandata. Ne morem verjeti, da smo morali čakati do leta 2018 za tak dogodek. To je še en dokaz neenakosti, ki vlada v tej državi. Moški ves čas dobivajo otroke med opravljanjem političnih funkcij. Upam, da se mi bo kmalu pridružila še kakšna senatorka, želim imeti družbo," je dejala.

Pionirka na več področjih
Duckworthova je sicer postavila že več mejnikov - je prva ameriška senatorka, rojena na Tajskem, in prva invalidka v senatu. Je namreč upokojena podpolkovnica nacionalne garde, ki je leta 2004 med boji v Iraku izgubila obe nogi.

Povedala je tudi, da je imela veliko težav, preden je zanosila, imela je tudi splav, zato sta z možem "neskončno hvaležna", da bosta lahko razširila družino. Razkrila je tudi, da je splavila prav med kampanjo za sedež v senatu leta 2016.

Do zdaj je v ameriški zgodovini devet članic kongresa rodilo med svojim mandatom, a vse so sedele v predstavniškem domu, ne v senatu.