Bruno Vespa (levo) je v oddajo povabil Giuseppeja Salvatoreja Riino. Foto: EPA/Reuters
Bruno Vespa (levo) je v oddajo povabil Giuseppeja Salvatoreja Riino. Foto: EPA/Reuters
Tota Riino so aretirali leta 1993. Foto: Reuters

Priznani novinar Bruno Vespa je Giuseppeja Salvatoreja povabil v oddajo Porta a Porta, ki jo predvajajo na italijanski radioteleviziji Rai. Riina je spregovoril o svojem življenju kot sinu enega najzloglasnejših sicilijanskih mafijskih šefov, vse to pa je opisal tudi v knjigi, ki jo je posvetil svojemu zaprtemu očetu.

Intervju odmeva po vsej Italiji. Protimafijski aktivisti in žrtve mafije so danes tako izrazili ogorčenje, ker so Riina povabili v oddajo. Celo predsednica Raia Monica Maggioni je namignila, da je bila odločitev o predvajanju intervjuja napaka, ob tem pa je dejala, da bi prihodke od prodaje Salvatorjeve knjige morali zaseči in nameniti protimafijskim skupinam.

Odkritosrčni Toto
Giuseppe Salvatore Riina, iz zapora so ga izpustili pred časom, kjer je prestal skoraj devet let zaporne kazni zaradi mafijskih zločinov, je med intervjujem dejal, da je njegov oče odkritosrčen mož. "Nisem sin vrhovnega šefa. Sem sin Tota, odkritosrčnega moža, ki spoštuje družino in tradicionalne vrednote."

"Ljubim svojega očeta, svojo mater, družino, kar presega tisto, česar so bili obtoženi," je poudaril. "Kaj je mafija? Nimam natančnega odgovora. Mafija je vse in nič," je še izjavil.

Salvatore Borsellino, čigar brata Paola, sicer preiskovalnega sodnika, so leta 1993 na ukaz Tota Riine umorili, je v odzivu na intervju izrazil zgroženost, da je Rai intervjuval sina mafijskega morilca. "To bo le znova odprlo rane vsake družine, ki je bila žrtev mafije," je poudaril.

Tota Riino so aretirali leta 1993, potem ko je več kot dve desetletji z železno roko vladal sicilijanski Cosi Nostri. Po nekaterih domnevah naj bi zaukazal več kot 150 umorov, med drugim umor protimafijskega sodnika Giovannija Falconeja.