Kako pa kaj vaša angleščina? Foto: Reuters
Kako pa kaj vaša angleščina? Foto: Reuters
Učenje angleščine
Nikoli ni prepozno za učenje. Foto: Reuters

Pred Slovenijo so se znašle le Švedska, Nizozemska, Danska, Norveška in Finska, ki imajo vse nad 65 odstotkov odraslega prebivalstva s tekočim znanjem angleškega jezika. Na šestem mestu pa je že Slovenija, kjer naj bi se bilo sposobnih brez težav v najbolj razširjenem jeziku na svetu pogovarjati 64,97 odstotka odraslih prebivalcev. Naši državi sledijo Estonija, Luksemburg, Poljska, Nemčija, Avstrija in kot prva neeevropska država Singapur. V prvi 15-terici so se znašle tudi Portugalska, Malezija in Argentina.

"Zrasli v večkulturnosti"
Za Slovenijo so zapisali, da je v zadnjih dveh letih glede znanja tega jezika močno napredovala, Slovenci običajno dosegajo boljše izide od drugih državljanov iz OECD-ja tudi na mednarodnih preizkusih angleščine, kot sta TOEFL in PISA. "Slovenci so eni najboljših govorcev angleščine na svetu, kjer ta jezik ni njihov materni. Zgodovinsko gledano, se je Slovenija razvila na temeljiih večkulturnosti. Danes ima angleški jezik ob nemškem v nacionalnem kurikulumu poseben status in skoraj vsi učenci se učijo obeh jezikov," so še zapisali v razlagi, objavljeni na spletnih strani časopisa Independent.

Študija temelji na indeksu znanja angleščine (English Proficiency Index), ki primerja število tistih, ki se učijo določeni jezik, s kakovostjo poučevanja in z znanjem tečajnikov. Temelji na rezultatih splošnega standardiziranega preizkusa angleškega jezika, ki se imenuje ES Standard English Test in je enak v vseh državah, kjer angleščina ni materni jezik. V raziskavo je bilo vključenih 70 držav in 910.000 odraslih, ki so v letu 2014 hodili na jezikovni tečaj angleščine ali se tega jezika učili po spletu.

Francozi se delajo ... francoze
Raziskava je tudi ugotovila, da, na splošno gledano, ženske bolje govorijo angleško kot moški in da angleško najbolje znajo stari med 18. in 20. letom, v grobem rečeno, pa starostna skupina do 30 let. Medtem ko sta severna in vzhodna Evropa po znanju angleščine kot prvega tujega jezika uvrščeni najvišje, pa črna lisa na evropskem zemljevidu ostaja Francija, kjer je stopnja znanja angleščine opazno nižja kot v sosednjih državah.

Na zadnjem mestu držav z znanjem angleščine v svetovnem merilu se je znašla Libija.