Velikanski hlebec bodo delili danes. Foto: MMC RTV SLO
Velikanski hlebec bodo delili danes. Foto: MMC RTV SLO
Novega rekorda ni bilo. Foto: MMC RTV SLO

vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov z najtežjim spečenim hlebcem kruha na svetu, ni uspel.

Rekorder tako še naprej ostaja 1.561 kilogramov težek kruh, ki so ga pred leti spekli v Braziliji, kljub temu pa so v Makolah z dogajanjem, ki je k njim vse tri dni privabljalo množice ljudi od blizu in daleč, zelo zadovoljni.

Hlebec so pekli v posebni peči na prostem včeraj, po šestih urah peke so kruh vzeli iz peči. Obiskovalci pa so morali počakati na pokušino, saj se je kruh ohlajal vse do nedelje. A rekord ni padel zaradi premalo pečene notranjosti.

Dogajanje se je sicer začelo že ob 10. uri, pripravili so nedeljsko mašo, grajsko tržnico z domačimi izdelki, animacijo za otroke ter popoldansko zabavo s folkloro, tamburaško skupino in glasbenimi gosti.

Dogodek je organiziralo Turistično društvo Štatenberg in traja tri dni. V petek so lahko obiskovalci uživali na večerni zabavi z animacijo in glasbo, v soboto pa je bilo poleg osrednjega dogodka - peke kruha - mogoče obiskati tudi grajsko tržnico z domačimi izdelki in prikazi domačih obrti ter mašo v latinskem jeziku, pripravili pa so tudi popoldansko animacijo za otroke ter večerno zabavo s folkloro, animacijo, plesom in nastopi glasbenih gostov.

V tem času bodo na dvorcu snemali tudi zgodbo o grofu Attemsu. Gre za prikaz življenja na dvorcu in okolici, podkrepljenega z zgodovinskimi dejstvi. Vsebina zgodbe se plete okoli pripovedi grofa Dizme Attemsa, ki je z največjim kruhom želel nahraniti osirotelo ljudstvo.