Pred španskimi zaposlovalnimi uradi je še vedno gneča. Foto: Reuters
Pred španskimi zaposlovalnimi uradi je še vedno gneča. Foto: Reuters

Tak oglas se je pojavil v španskem časopisu El Heraldo de Aragon. Ponudil ga je neki obupani upokojenec, nekdanji odvetnik, ker njegov 39-letni sin že dalj časa neuspešno išče službo. "Ne morem več gledati sina, kako trpi, ker ne najde zaposlitve. Vse dneve se trudi, a zaman. Srce se mi trga. Preživeti mora tudi otroka," je upokojenec pojasnil svoje razloge za nenavadni oglas. "Mogoče se zdi, da je oglas pod častjo, a občutek za sram sem izgubil že davno," je dodal obupani Španec, ki ni želel izdati svojega imena.

Na oglas se je javilo 20 podjetij, ali bo zgodba doživela srečen konec za njegovega sina, pa še ni jasno.

Le počasi gre na boljše
Španija se že šest let bori s hudo gospodarsko krizo, mnoge družine pa so zaradi brezposelnosti preživele le po zaslugi pokojnin svojih staršev.

Stopnja brezposelnosti v Španiji je z 22,4 odstotka še vedno druga najvišja v Evropi, zato ni nič čudnega, da to vprašanje ostaja v središču predvolilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo decembra. Na njih se nova zmaga obeta premierju Marianu Rajoyu.

Španski upokojenci se sicer nad trenutnim stanjem ne morejo pritoževati, saj so pokojnine v obdobju 2008-2012 po vladnih podatkih zrasle za 8,3 odstotka. V nasprotju s tem se je najbolj poslabšal finančni položaj tistih iz starostne skupine od 30 do 44 let, saj so se njihovi prihodki znižali za 2,8 odstotka, mnogi med njimi pa se soočajo ne le z znižanjem dohodka, ampak tudi z izgubo služb.