Pakistanske oblasti so prepovedale cenejše nočne klice, saj naj bi ti slabo vplivali na mladino (fotografija je simbolična). Foto: BoBo
Pakistanske oblasti so prepovedale cenejše nočne klice, saj naj bi ti slabo vplivali na mladino (fotografija je simbolična). Foto: BoBo

Pakistanska uprava za telekomunikacije PTA je na zahtevo pakistanske vlade od operaterjev mobilne telefonije v državi že uradno zahtevala, da odpravijo privlačne cene nočnih pogovorov in se uskladijo s politiko države. "Izdali smo uredbo vsem operaterjem mobilne telefonije, da odpravijo nočne tarife," je pojasnil tiskovni predstavnik PTA-ja Malahat Rab.

Kalsom Pervin, predsednica pristojnega parlamentarnega odbora, ki se je zavzel za prepoved omenjenih paketov cenejše mobilne telefonije, je dejala, da "ti paketi niso dobri za mladino", ukrep pa so podprli tudi v opoziciji. "Nobenega dvoma ni, da poceni nočni klici spodbujajo vulgarnost. Od PTA-ja bomo zahtevali, da uresniči to odločitev," je dejal opozicijski poslanec Šafkat Hajat Kan.

Mobilni operaterji se ne dajo
Pakistan pogosto omejuje oziroma nadzira storitve mobilne telefonije in medmrežje. Mobilno medmrežje je na primer prepovedano, da bi preprečevali usklajevanje napadov skrajnežev, sredi septembra pa so prepovedali tudi dostop do YouTuba zaradi spornega filma Nedolžnost muslimanov, ki žali islamskega preroka Mohameda.

Novembra lani je skušal PTA tudi prepovedati skoraj 1.700 "obscenih" besed iz SMS-sporočil, vendar je ta poskus cenzuriranja naletel na silovit odpor.

Tudi tokrat mobilni operaterji že napovedujejo, da bodo prepoved cenejših nočnih tarif izpodbijali na sodišču.