Zanimivosti
(1)
Štorklja
Raziskovali bodo selitvene poti slovenskih belih štorkelj. Foto: BoBo
štorklja, obročkanje
Z obročkanjem so uspeli zbrati precej malo podatkov o selitvah živali. Foto: BoBo

Dodaj v

Štorklji za raziskovanje potovalnih navad namestili sledilno napravo

Slovenijo bo zapustila avgusta ali na začetku septembra
22. julij 2016 ob 11:04
Grosuplje - MMC RTV SLO, STA

Eno izmed 20 štorkelj, ki se bodo v naslednjih dveh mesecih podale na pot proti Afriki, so opremili z GPS-sledilnikom, saj upajo, da bo ptica pomagala pri razkrivanju selitvenih poti in prezimovališč slovenskih belih štorkelj.

O selitvenih podatkih slovenskih štorkelj jim je doslej s pomočjo sicer obsežnega obročkanja mladičev uspelo zbrati le malo podatkov.

Že lani pa so v društvu sledilni napravi namestili mladima štorkljama v zaselku Benat v Ponovi vasi, ki so ju poimenovali Zuri in Fortuna. Druga je zdaj v Turčiji, za Zuri pa se je sled izgubila v Tanzaniji.

Varstveni ornitolog Tomaž Mihelič je ob namestitvi naprave pojasnil, da štorklje na ta način lepo zarišejo svojo selitveno pot, ki pa je zanje tudi nevarna.

"Naravovarstvena prizadevanja so usmerjena v gnezdišča, za vse selivke pa morajo biti tudi v selitveno pot. Iz tega vidika ima oddajnik na njenem hrbtu veliko naravovarstveno vrednost," je poudaril.

Ptica, ki so ji namestili GPS-sledilno napravo, bo iz naših krajev najverjetneje odletela konec avgusta ali na začetku septembra, njeno pot pa bo mogoče spremljati na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
bk0563
# 22.07.2016 ob 13:40
Kakšna povezava do strani kjer se to da spremljati bi tudi bila dobrodošla.
Kazalo