Druženje stranke BJP. Foto: Reuters
Druženje stranke BJP. Foto: Reuters

Po trditvah vodstva so po množičnosti premagali tudi kitajsko komunistično partijo, ki po ocenah šteje 85 milijonov članov.

Hindujski nacionalistični stranki BJP je njen predsednik Amit Šah za cilj zastavil 100-milijonsko članstvo. Stranka je tako zadnjih šest mesecev vodila obsežno kampanjo registracije novih privržencev. Še novembra lani je imela "samo" 35 milijonov članov. "Postali smo največja politična stranka na svetu," pa je danes razglasil podpredsednik stranke Dineš Šarma. Kot je povedal, so se lahko ljudje v stranko ob običajni registraciji vključili tudi z zgrešenim klicem na brezplačno telefonsko številko. Stranka jim je nato za dokončanje formalnosti vrnila klic.

Nove člane so v strankine vrste vabili tudi na družbenih omrežjih, sicer pa je ljudi po vaseh, avtobusnih in železniških postajah novačilo več tisoč prostovoljcev.

Premier Narendra Modi je BJP-ju čestital za uspeh, medtem ko je opozicijska Kongresna stranka njeno ravnanje označila za prevaro. "Za demokracijo je tragično, da lahko s pritiskom na gumb dobiš deset milijonov članov na teden. Kakšna bo zaveza ali udeležba takih članov?" se je vprašal predstavnik Kongresne stranke Abišek Manu Singvi.