Debelušni Telebajski - vijolični Tinki Binki, zeleni Dipsi, rumena Li-Li in rdeča Po - se vračajo. Foto: EPA
Debelušni Telebajski - vijolični Tinki Binki, zeleni Dipsi, rumena Li-Li in rdeča Po - se vračajo. Foto: EPA

Vijolični Tinki Binki, zeleni Dipsi, rumena Li-Li in rdeča Po z antenami na glavi in s televizijskimi zaslončki na trebuhu bodo v "osveženi in sodobni" podobi serije nastopali še naprej, pridružili pa se jim bodo tudi novi liki, ki gredo v korak s časom, poroča BBC.

Eden od teh bo tudi "Tubby Phone", ki ga bo upodobila igralka Jane Horrocks, znana iz serije Naravnost fantastično (Absolutely Fabulous). "Serija bo dobila popolnoma nov pridih, za crknit smešna bo. Ugajala bo tako otrokom kot odraslim," je dejala.

Za zdaj je predvidenih 60 novih epizod, predvajati pa se bodo začele še letos.

Gledalo naj bi jih milijon otrok po vsem svetu
Telebajski (The Teletubbies) so se prvič pojavili 30. marca 1997 na britanskem BBC-ju, pozneje pa so jih gledali v več kot 120 državah in sinhronizirali v več deset jezikov. Singel Teletubbies Say Eh-Oh!, ki ga je navdihnila naslovna pesem iz serije, je bil decembra 1997 na vrhu lestvice britanskih singlov, med najboljšimi pa se je obdržal kar 32 tednov.

A oddaja, ki so jo po 367 posnetih 24-minutnih epizodah nehali ustvarjati januarja 2001, je povzročila tudi precej napetosti. Nekateri pedagogi in psihologi so ustvarjalcem očitali, da petje namesto govorjenja in otroško čebljanje lahko "zakrivita" motnje v razvoju govora pri predšolskih otrocih. Ta očitek so BBC in nekateri drugi strokovnjaki ostro zavrnili in zatrdili, da "edinstveni Telebajski pomagajo otrokom pri komunikaciji in razvoju jezikovnih sposobnosti".

Tinki Binki obsedel geje
Ko so Telebajske začeli predvajati v ZDA, pa se je oglasil evangeličanski pastor Jerry Falwell - zgrožen je bil, da vijolični Tinki Binki, ki naj bi bil zaradi svoje višine moškega spola, nosi rdečo torbico. Vijolična barva in rdeča torbica sta "dokaza, da je Tinki Binki gej", je obtoževal Falwell, ameriški geji pa so kot obsedeni kupovali vse, kar je bilo povezano z nežnim Tinkijem Binkijem, največjim med štirimi junaki.