Foto:
Foto:
Indonezijski aktivisti
Telebajski so prepoznavni po vsem svetu - indonezijski aktivisti so v kostumih Telebajskov opozarjali na širjenje aidsa. Foto: EPA

Vijolični Tinki Binki, zeleni Dipsi, rumena Li-Li in rdeča Po z antenami na glavi in televizijskimi zaslončki na trebuhu so se na britanskem BBC-ju prvič pojavili 30. marca 1997. Debelušne Telebajske (The Teletubbies) so pozneje gledali v več kot 120 državah in sinhronizirali v več deset jezikov. Singel Teletubbies Say Eh-Oh!, ki ga je navdihnila naslovna pesem iz serije, je bil decembra 1997 na vrhu lestvice britanskih singlov. Med najboljšimi 75 singli se je obdržal (in paral živce marsikomu) kar 32 tednov.

So bili vzgojni ali so celo poneumljali?
A oddaja, ki so jo po 367 posnetih 24-minutnih epizodah nehali ustvarjati januarja 2001, je povzročila tudi precej napetosti. Nekateri pedagogi in psihologi so BBC-ju oziroma ustvarjalcem Telebajskov očitali, da petje namesto govorjenja in otroško čebljanje lahko "zakrivita" motnje v razvoju govora pri predšolskih otrocih. Ta očitek so BBC in nekateri drugi strokovnjaki ostro zavrnili in pojasnili, da "edinstveni Telebajski pomagajo otrokom pri komunikaciji in razvoju jezikovnih sposobnosti".

Tinki Binki je obsedel geje
Ko so Telebajske začeli predvajati v ZDA, se je oglasil evangeličanski pastor Jerry Falwell - zgrožen je bil, da vijolični Tinki Binki, ki naj bi bil zaradi svoje višine moškega spola, nosi rdečo torbico. Vijolična barva in rdeča torbica sta "dokaza, da je Tinki Binki gej", je obtoževal Falwell, ameriški geji pa so kot obsedeni kupovali vse, kar je bilo povezano z nežnim Tinkijem Binkijem, največjim med štirimi junaki.

Praznovanja po vsem svetu
BBC se je desetletnice Telebajskov spomnil z DVD-jem, na katerem je deset najbolj priljubljenih epizod serije in deset "najbolj telebajskastih trenutkov", ki so jih izglasovali bralci britanske revije Mother and Baby. Štirje junaki bodo praznovali tudi v ZDA, Franciji, Nemčiji, Španiji, na Nizozemskem in Kitajskem. Ameriški oblikovalec Isaac Mizrahi si bo ob desetletnici serije zamislil torbice, ki so jih navdihnili Telebajski, izkupiček od prodaje pa bo namenjen avtističnim otrokom.

Enajst ur v vročem kostumu
In kako se snemanja Telebajskov, ki so imeli nekaj časa kulten status tudi med študenti, spominja Nick Smedley, ki je igral Li-Li? "Bili je težko delo. Snemali smo enajst ur na dan in ves čas smo bili v težkih in vročih kostumih," je povedal.