Nov napovednik ohranja pri življenju priljubljeni lik. Foto: Twitter
Nov napovednik ohranja pri življenju priljubljeni lik. Foto: Twitter
Vse kaže, da se gledalci Igre prestolov še ne bodo poslovili od priljubljenega lika Jona Snowa. Foto: AP

Vse od 14. junija gledalce priljubljene serije Igra prestolov bega zgolj eno vprašanje, ali je eden izmed osrednjih likov Jon Snow mrtev ali ne. Več kot pol leta ugibanja pa dokazujejo le eno: zmago marketinga.

Televizijska hiša HBO, pod okriljem katere je zrastel fenomen serije, je preteklega pol leta vztrajno zatrjevala, da je lik, ki ga upodablja Kit Harington, mrtev. Toda nedavni plakat in napovednik za šesto sezono kažeta drugo podobo: John Snow je še kako živ, ali pa vsaj na nogah.

Spretna poteza ustvarjalcev serije postavlja gledalce v novo negotovost in vse pretekle izjave o usodi lika pod vprašaj. Junija je upe gledalcev po svetu, ki so bili priča, kako so njihov priljubljen lik v seriji večkrat zabodli, poteptal režiser David Nutte. "Pred tremi tedni sem bil v družbi predsednika Združenih držav Amerike," je razlagal Nutter na konvenciji Comic-Con in nadaljeval: "Obrnil se je proti meni, položil svojo roko na mojo ramo, in me vprašal: 'Saj niste ubili Jona Snowa, kajne?' Odvrnil sem mu: 'Jon Snow je bolj mrtev od mrtvih.'"

Toda že julija so se prizadevanja marketinškega oddelka serije malce izjalovila, ko so na snemalnem prizorišču v Belfastu opazili Haringtona. Ta se je sicer izgovarjal, da je samo prišel podpret svoje kolege. A verjelo mu je vedno manj ljudi, potem ko so ga v Wimbledonu videli z dolgimi lasmi (ki jih ne sme ostriči, dokler mu ne poteče pogodba v Igri prestolov).

Kot se je izrazil avtor knjig George R. R. Martin: "Nekaj vemo zagotovo o knjigi Pesem ledu in ognja, smrt ni dokončna." In z novim promocijskim materialom HBO na neki način končuje šestmesečna ugibanja o usodi lika in tudi veliko sovraštvo, ki so ga oboževalci serije sprožili proti liku mladega Ollyja, sicer Snowovega pomočnika. Britanski Telegraph je poleti objavil prispevek, v katerem so Ollyja razglasili za najbolj osovražen lik na televiziji.

Konec ugibanj
Napovednik sicer ne ponudi odgovora, kaj čaka gledalce v šesti sezoni, toda ponudi prelet dogodkov iz preteklosti. "Prihodnost je že napisana. Črnilo je suho," pravi glas. Debata o usodi Jona Snowa se kljub vsemu ne končuje, kar je voda na mlin HBO-ju, toda vsaj malo bo zaustavila neutrudne poskuse, da ustvarjalci serije ukanijo gledalce.

Nedavni podobni poskusi se namreč med gledalci niso izkazali za pravilne. Scenarist novega dela Zvezdnih stez Damon Lindelof je pred dnevi razkril, da je bila slaba odločitev, da so skrivali ime Benedicta Cumberbatcha, ki bo v naslednjem delu zaigral Khana.