Sméagol ali Gollum - razlika je velika. Foto: EPA
Sméagol ali Gollum - razlika je velika. Foto: EPA

Zadeva je šla že tako daleč, da bi lahko poklicali na sojenje kar režiserja filmov Petra Jacksona.

Ves zaplet je sprožil zdravnik, ki mu grozita dve leti zapora, ker naj bi domnevno užalil predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ko je na družbenih omrežjih delil fotografijo, na kateri se je poleg Erdogana pojavilo še bitje iz knjig J. R. R. Tolkiena.

Jackson je v izjavi za spletno stran The Wrap že komentiral nenavaden pripetljaj, in sicer je dejal, da je na fotografiji pravzaprav Sméagol, ki predstavlja pozitivno stran lika. Režiser je poleg scenaristki Fran Walsh in Philipp Boyens dejal: "Če so podobe zares osnova turške tožbe, lahko zatrdimo, da na nobeni ni lika, znanega pod imenom Gollum. Na vseh fotografijah je Sméagol."

Odvetnica Hicran Danisman je za tiskovno agencijo AP dejala, da je argument o pozitivnosti lika morala uporabiti v skrajni sili, saj ni prišla nikamor z zagovarjanjem svobode izražanja. Danismanova je dodala, da je to spodbudilo sodnika, da je ustanovil skupščino, med katero so bili psihologi in filmski strokovnjaki, da bi ocenili lik Golluma.

"Sméagol je vesel, prisrčen lik. Sméagol ne laže, ne vara, ne manipulira z drugimi. Ni zloben, kljubovalen ali zlohoten - te tri lastnosti pripadajo Gollumu, ki ga ne smete nikoli zamenjati s Sméagolom," je še dodal Jackson. Igralec Andy Serkis, ki je v filmih odigral oba lika, primera ni komentiral.