Prijatelji živali bodo imeli možnost sodelovanja pri izbiri imen gepardov. Foto: EPA
Prijatelji živali bodo imeli možnost sodelovanja pri izbiri imen gepardov. Foto: EPA
Gepard
Gepard je ustvarjen za hitre pospeške - v petih sekundah pospeši na 100 km/h, teče pa lahko s hitrostjo do 120 km/h. Foto: EPA

V živalskem vrtu se že pripravljajo na prihod novih stanovalcev - potekajo infrastrukturna dela ter ustrezne strokovne priprave za sprejem dveh živali, ki v Slovenijo prihajata iz partnerskega živalskega vrta na Švedskem.

Novo domovanje bo ustrezalo evropskim normativom, nove pridobitve pa se bodo, poleg strokovnih služb živalskega vrta, najbolj razveselili obiskovalci, ki teh čudovitih živali, ki so doma v afriških savanah ter v jugovzhodni Aziji, v Ljubljani še niso imeli priložnosti spoznati.

Prihod novih živali je pozdravila tudi direktorica Živalskega vrta Ljubljana Zdenka Ban Fischinger, ob tem pa je dejala: “Naš največji izziv so nove investicije, kar pomeni razvoj, rekonstrukcije in novogradnje bivališč za živali."

Hitri gepard do 120 km/h
Gepard (Acinonyx jubatus) je velika mačka, vendar ima posebno telesno zgradbo, ki še najbolj spominja na hrta, ki velja za najhitrejšo pasmo med psi. Telo je mišičasto in vitko, noge so dolge in tanke, z njimi dela do osem metrov dolge skoke. Kremplje, ki mu pri teku omogočajo dober oprijem, ima stalno iztegnjene in jih ne more vpotegniti tako kot druge mačke. Gepardova hrbtenica je izjemno vitka in prožna, ima pa velike nosnice, srce in pljuča, da dobi dovolj kisika pri teku.

Plen zgrabi z močno čeljustjo in ga zadrži z dolgimi podočniki. Kožuh je posut z majhnimi črnimi pegami, tako se lažje skrije pred plenom.

Gepard je ustvarjen za hitre pospeške - v petih sekundah pospeši na 100 km/h, teče pa lahko s hitrostjo do 120 km/h. Z zadnjimi močnejšimi nogami se odriva, ko hitro teče. Z repom lovi ravnotežje, ko pri veliki hitrosti spreminja smer. Na majhni glavi ima oči usmerjene naprej, kar mu omogoča dobro prostorsko zaznavanje. Na plen plane iz zasede, iz razdalje 30 metrov in ga v 20 sekundah dohiti. Pri tem preteče razdaljo okoli 170 metrov. Polovica pogonov na plen je uspešnih. Ob tem se mu hitro poviša telesna temperatura, zato mora po lovu počivati. Z najvišjo hitrostjo lahko teče le dobro minuto.