To steklenico so leta 2008 na dražbi prodali za več kot 50.000 evrov. Foto: EPA
To steklenico so leta 2008 na dražbi prodali za več kot 50.000 evrov. Foto: EPA

Dva italijanska trgovca z vini - gre za očeta in sina -, sta steklenice, označene kot visoko cenjeni burgundec Romanee-Conti, napolnila s poceni italijanskim rdečim vinom. Presenetljivo je predvsem to, da sta prodala najmanj 400 steklenic (po povprečno 5.000 evrov za kos), a nihče izmed kupcev ni ugotovil, kaj je z vinom narobe. Policija sicer sumi, da je bilo prodanih še več lažnih steklenic romanee-contija, a za zdaj dokazov za to nimajo.

Francoski preiskovalci so se preiskovanja domnevne prevare lotili, ko so jih na to opozorili v vinski kleti Romanee-Conti. Policisti so kmalu prišli na sled verigi prevarantov, ki so ponaredili etikete (obdelali so jih z voskom, da so bile videti starejše itd.), nato pa zaboje steklenic prodajali v kar šestih evropskih držav. Za zdaj preiskovalci ocenjujejo, da so si zviti nepridipravi s prevaro nezakonito pridobili okoli dva milijona evrov.

Poleg dveh Italijanov (Francija je že zahtevala njuno izročitev) so pridržali več njunih sodelavcev v Franciji, a preiskava še ni povsem končana, je povedala vodja tožilstva v Dijonu, Marie-Christine Tarrare.

Romanee-Conti je sicer relativno majhen vinograd (razteza se na 1,8 hektarja), zasajen s trtami vrste modri pinot, steklenice pridelanega vina pa redno dosegajo vrtoglave zneske, saj jih pridelujejo v zelo omejenem številu. Leta 2011 je bil tako zaboj z 12 steklenicami vina Romanee-Conti letnik 1990 prodan za dobrih 215.000 evrov.