Na največjem alpskem festivalu v državi pričakujejo do 150 tisoč obiskovalcev. Foto: Reuters
Na največjem alpskem festivalu v državi pričakujejo do 150 tisoč obiskovalcev. Foto: Reuters

pričakujejo do 150 tisoč obiskovalcev.

Uvod v devetdnevno dogajanje zaznamujejo jodlanje, igranje na alpske rogove in tekmovanje v metu skale. Dodatno vrednost dogodku daje njegova redkost, saj festival po starodavni tradiciji priredijo le vsakih dvanajst let.

Enega izmed vrhuncev festivala predstavlja posebna rokoborba, pri kateri se tekmovalci pomerijo na prostem v areni, ki je napolnjena z žaganjem, zmagovalce pa na koncu okronajo za kralje.

Precej moči je potrebne tudi za tekmovanje v metu skale, več hitrosti in spretnosti pa pri igri hornussen, ki je nekakšna kombinacija golfa in kriketa.

Poleg že omenjenih dejavnosti se bodo udeleženci lahko pomerili tudi v streljanju, vihtenju zastave in plesu.

Začetki festivala segajo v leto 1805, ko je vodstvo kantona Bern razlike med meščani in podeželskim prebivalstvom skušalo zmanjšati z organizacijo velikega festivala, kjer bi prebivalci podeželja poskrbeli za nekaj sprostitve. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, so bili takrat v ozadju predvsem politični nameni oziroma pridobivanje podpore prebivalstva.

Prva organizacija festivala ni bila uspešna, saj so ga drugič pripravili šele leta 1905, ko pa je bil njegov namen že popolnoma turističen.