Varuška greni življenje družini (fotografija je simbolična). Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Varuška greni življenje družini (fotografija je simbolična). Foto: freedigitalphotos.net

Začelo se je čisto lepo - Bracamontejeva, ki živita v bližini Los Angelesa, sta oddala oglas za varuško in se po razgovorih in preučitvi življenjepisov odločila za Diane Stretton. Dogovorili so se, da bo v zameno za nastanitev in hrano pri njih opravljala drobna gospodinjska opravila ter skrbela za tri otroke, stare enajst, štiri in eno leto.

A že po dveh mesecih se je Strettonova iz skrbne, marljive pomočnice spremenila v lenobo, ki vse dneve ždi v svoji sobi in ne migne s prstom. Zakonca sta jo nekaj časa prosila in se pregovarjala z njo, naj vendarle poprime za delo, za katerega sta jo najela, a po mesecu prepričevanja ni bilo nobenega napredka, zato sta jo šestega junija odpustila. Takrat sta jo šele razkačila!

Zahteva, da je nekaj ur dnevno sama v hiši
Varuška namreč ne želi zapustiti svoje sobe v hiši Bracamontejevih, družina pa je po posvetu z več odvetniki zgroženo ugotovila, da ima prav malo pravnih sredstev, ki bi jim dovoljevala, da leno varuško vržejo iz svojega doma. "Svoje delo je nehala opravljati že kakšen mesec prej, preden sem jo odpustila. Vse dneve preživi v svoji sobi in ponavlja, da ima svoje pravice in da jo moram odnesti iz njene sobe, sicer ne bo šla. Zagrozila mi je celo, da me bo tožila, če ji ne bom v sobo prinesla klimatske naprave, v dolgem pismu pa mi je naštela vse svoje pogoje in zahteve, med katerimi je tudi ta, da naše družine vsak dan nekaj ur ni v hiši, da bo ona imela mir. Zmešalo se mi bo," je dejala lastnica v pogovoru za CNN.

Pravni strokovnjaki so potrdili, da ima varuška pravico, da ostane v njihovi hiši, in da se je lahko znebijo le tako, da sprožijo postopek na sodišču, kar pa bi trajalo kar nekaj časa. Obupana družina je pomislila, da bi enostavno zamenjala ključavnice ob prvi priliki, ko bi Strettonova zapustila hišo, a tudi tega ne smejo, saj bi imela varuška vso pravico do tožbe - in kalifornijski zakoni bi bili najverjetneje v njen prid.

Strettonova je očitno namazana z vsemi "žavbami", saj ameriški mediji poročajo, da je že stara znanka kalifornijskih sodišč, ki jih oblega z neresnimi zahtevami in pritožbami. Družina pa je ubrala nov način, da se je znebi - povabila je vse svoje prijatelje, naj pridejo k njim in zganjajo tak hrup, da varuški ne bo več prijetno pri njih.