Navijačice v svetu ameriškega nogometa vztrajno bijejo boj za dosego minimalnih plač. Foto: EPA
Navijačice v svetu ameriškega nogometa vztrajno bijejo boj za dosego minimalnih plač. Foto: EPA
Povprečni igralec ameriškega nogometa v enem letu zasluži okoli dva milijona ameriških dolarjev (1,75 milijonov evrov), medtem ko navijačice zaslužijo bistveno manj. Foto: EPA
Za nastale razmere vsi krivijo lastnike klubov, ki imajo podcenjevalen odnos do navijačic. Foto: EPA
Prvi premiki so se začeli v Kaliforniji, temu pa naj bi kmalu sledili tudi New York. Foto: EPA

Njihovo delo zahteva, da so ves čas v visoki telesni pripravljenosti in da ustrezajo estetskim standardom potrošniške kulture. Delajo 42 tednov v letu, svoje dneve posvečajo vadbi, ves čas se pojavljajo v medijih in na sponzorskih dogodkih in seveda na tekmah ekipe, za katero navijajo. Toda liga NFL že ves čas obravnava navijačice kot samoumevne. Odgovorni se izogibajo plačevanju minimalnih plač in puščajo njihov status neurejen. Še več, velika večina navijačic ima podoben status kot pri nas prekarci.

Položaj navijačic je še bolj absurden, če pogledamo posamične primere. Do lanskega septembra so na primer navijačice Oakland Raiders - znane pod imenom Raiderettes - dobivale na tekmo po poročanju revije Time 125 ameriških dolarjev (tj. okoli 109 evrov). Na leto so tako za enajst tekem prejele skromnih tisoč evrov. In tako zaslužile manj kot pet evrov na uro.

Navijačice ekipe Baltimore Ravens in Tampa Bay Buccaneers zaslužijo še manj - okoli 95 evrov na tekmo, so zapisali pri spletni strani Mother Jones. Absurdnim zneskom kar ni konca, saj se zaslužek vrti okoli 100 evrov na tekmo. Nekdanja članica ekipe Raiderette Lacy Thibodeaux je na primer za Times tudi povedala, da navijačice pri njih niso upravičene do povrnitve potnih stroškov ali kakršnih koli drugih stroškov.

"V pogodbi je zapisano, da ne smeš govoriti o zaslužku. Oni mislijo, da smo tam za šalo: 'O, te male navijačice,'" je bila odkrita Thibodeauxova. Neizpodbitno dejstvo je, da prav navijačice privabljajo pozornost oglaševalcev, toda lastniki ekip se ne ozirajo na to. Še več, po pisanju Timesa so podvržene nenehnim žalitvam, med drugim tudi merjenju telesne mase in nadzorovanju menstrualnega cikla.

Svetlejši časi za navijačice
Zadnja opozorila - predvsem medijev - na nevzdržne razmere so naletela na prave naslove. Tako je kalifornijski guverner Jerry Brown julija podpisal zakon, ki zahteva od delodajalcev, da navijačice zaposlijo in tako dobijo pravico do minimalne plače in bolniškega dopusta. Za podoben ukrep, a ne zavezujoč, so se odločili tudi v New Yorku. Toda odziv odgovornih v ligi NFL ni bil preveč obetajoč, kljub pritisku oblasti, medijev in navijačic samih.

Iskanje pravice na sodišču
Navijačice Oakland Raiders, New York Jets, Buffalo Bills, Cincinnati Bengals in Tampa Bay Buccaneers so se odločile, da svojo pravico poiščejo na sodišču. Tako so na primer Raiderettes leta 2014 dobile tožbo za 1,25 milijona ameriških dolarjev, kolegice ekipe Buccaneers pa 825.000 ameriških dolarjev vredno tožbo. Obe ekipi sta jim po poročanju LA Times svojim navijačicam ponudili pogodbe v višini minimalnih plač. To je korak naprej v boju za pravice najbolj poželenja vrednih "akterk" ameriškega nogometa.