Film je med drugim v igralsko orbito izstrelil Matthewa Brodericka. Foto: You Tube
Film je med drugim v igralsko orbito izstrelil Matthewa Brodericka. Foto: You Tube
Ferris Bueller
Bueller je prepričal občinstvo s svojimi vragolijami in hkrati iznajdljivostjo.
Sarah Jessica Parker in Mathew Broderick
Broderick se je po propadli zvezi z nekdanjo soigralko Jennifer Grey poročil z zvezdnico serije in filmov Seks v mestu Sarah Jessico Parker. Par ima danes tri otroke. Foto: AP
Jennifer Grey
Greyjeva je po liku sestre Ferrisa Buellerja zaigrala v Umazanem plesu, ki še danes velja za njeno največjo vlogo v svetu filma. Foto: EPA

pred dobrim četrt stoletja.

Zgodba enega izmed najvplivnejših najstniških filmov preteklih desetletij se začne kot pravljica: nekega dne se je režiser Howard Deutch zbudil na kavču v zgodnjih jutranjih urah. Namreč noč predtem je čakal še na zadnje popravke scenarista filma Pretty in Pink, ki je bil znan po tem, da je najraje delal v poznih nočnih urah. Toda ko je prihrumel po stopnicah do računalnika, ni imel v mislih sprememb scenarija, ampak idejo, ki se je čez noč spremenila v 40-stranski scenarij z naslovom: Prosti dan Ferrisa Buellerja.

Scenarij filma, ki praznuje 25. obletnico nastanka (to častitljivo obletnico so pospremili z izdajo blu-rayja), je Hughes spisal v petih dneh. Poganjala ga je tista mladostna radoživost in radovednost, ki je opredeljevala glavni lik omenjenega filma Ferrisa Buellerja, ki ga je zaigral Matthew Broderick. Nagajiv šarmer, ki je uporabil vrsto domiselnih zvijač, da bi užil vse lepote Chicaga skupaj s svojim najboljšim prijateljem (upodobil ga je Alan Ruck) in dekletom (upodobila jo je Mia Sara).

Bueller je tako s svojimom predhodnikom Šestnajst sveč (Sixteen Candles) in s kultnim The Breakfast Club še enkrat dokazal, kako je scenarist in režiser Hughes, ki je umrl leta 2009 zaradi srčnega napada, razumel najstnike bolj kot kateri koli filmar v zgodovini Hollywooda.

"Odrasli so me spraševali raznovrstne stvari, kot so na primer: 'Tvoji dialogi med najstniki - kako to narediš?' in 'Ali si sploh kdaj videl, kako poteka interakcija med mladimi?'Jaz pa se čudim, ker mislijo, da so ljudje pod 21 posebna vrsta," je leta 1986 izjavil Hughes v pogovoru za revijo Seventeen.

"Ferrisa smo snemali na moji nekdanji srednji šoli in tam sem dobil priložnost, da sem se pogovarjal s dijaki. Super je bilo, ker sem hitro vzpostavil pogovor z njimi," je še dejal za Seventeen.

Režiser, priljubljen med najstniki in igralci
In tako kot je imel Hughes instinktivno vez z najstniki, jih je imel tudi z igralci na splošno. Številni znameniti prizori njegovih filmov so tako nastali prav na račun iskric medsebojnega sodelovanja.

"Snemali smo prizor, v katerem je Ferris vstopil pod prho in izstopil izpod nje," je opisoval Tom Jacobson, soproducent filma in nadaljeval: "Tisti prizor so končali tako, da je John šel do Matthewa in mu nekaj zašepetal. Matthew se je nato obrnil in rekel: 'Kaj? Še vedno ste tu? Konec je. Pojdite domov," in to je postal zadnji kader filma, ki se ga je John spomnil na samem prizorišču snemanja.

"Oboževala sem delo z Johnom - sploh njegovo razigranost," je o njem na razširjeni izdaji filma na blue-rayju dejala Jennifer Grey, ki je v kultnem filmu zaigrala njegovo sestro Jeani.

Ferris Bueller je bil tako le še en dokaz, da je bil Hughes vizionar, ki je razumel generacijo najstnikov bolje kot kdor koli drug.

In kje so zvezdniki omenjenega filma danes. Poglejte si spodaj.